Διεθνής Ημέρα Μεταναστών 2010

“Καλώ όλα τα κράτη που ακόμη δεν το έχουν πράξει ,να επικυρώσουν τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Οικογενειών τους. Καλώ επίσης τα μέρη της Σύμβασης να εντείνουν τις προσπάθειές τους με σκοπό την υλοποίηση των δικαιωμάτων εγγυημένα μέσα από τη σύμβαση Η παράτυπη αυτή κατάσταση πολλών διεθνών μεταναστών δεν θα πρέπει να τους στερεί τον ανθρωπισμό τους ή των δικαιωμάτων τους ΚΑΙ από κοινού, ας επιβεβαιώσουν τη θεμελιώδη αρχή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «.. όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα «δικαιώματα ».
Secretary-General Ban Ki-moon
Message for International Migrants Day
18 December 2010

Τι είναι η Διεθνής Ημέρα Μεταναστών (IMD);

Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες εορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από το 2000. Είναι μια ευκαιρία:
* να αναγνωρίσουμε τις συνεισφορές από τα εκατομμύρια των μεταναστών στην ανάπτυξη και την ευημερία που δίνουν σε πολλές χώρες στον κόσμο.
* να απαιτήσουμε ένα τέλος σε όλες τις μορφές κακοποίησης και βίας κατά των μεταναστών και των οικογενειών τους και την προώθηση του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους
* να καλέσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επικυρώσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους διακινούμενους εργαζομένους?
* να ζητήσουν από τις υπεύθυνες κυβερνήσεις να δώσουν δικαιώματα στους μετανάστες.

IMD έχει ως στόχο να θέσει τα θέματα που είναι το κεντρικό ενδιαφέρον των μεταναστών και τις κοινότητές τους (τα οποία ζουν και εκείνων που αφήνουν πίσω τους) στην ημερήσια διάταξη, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους.
Γιατί η 18η Δεκεμβρίου;
Το 1997, ομάδες μεταναστών στην Ασία άρχισαν να εορτάζουν και να προωθούν την 18η του Δεκέμβρη ως διεθνή ημέρα αλληλεγγύης για τους μετανάστες. Επέλεξαν την ημερομηνία αυτή, λόγω της συμβολικής σημασίας της, δεδομένου ότι στις 18 Δεκεμβρίου 1990, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους, και αυτό μετά από σχεδόν μια δεκαετία από διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις και αμείλικτη υπεράσπιση από κοινότητες μεταναστών σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη εκδήλωση IMD πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΟΗΕ στη Μανίλα, Φιλιππίνες, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, ξένων διπλωματών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ.

Με βάση αυτή την πρωτοβουλία, το 1999, οι ομάδες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αγωνίζεται στον ΟΗΕ να αναγνωρίσουν επίσημα την 18 Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες. Αυτές οι προσπάθειες άσκησης πίεσης ήταν επιτυχής και στις 4 Δεκεμβρίου 2000, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δήλωσε 18η, Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες.

Από τότε, η συμμετοχή σε IMD δραστηριότητες έχει αυξηθεί και περισσότερες χώρες παίρνουν μέρος χρόνο με το χρόνο. Εκδηλώσεις κατά μήκος των ετών έχουν συμπεριλάβει ένα πολύχρωμο συλλαλητήριο στο Μπαγκλαντές, ένα διεθνές φεστιβάλ φαγητού στο Ισραήλ, ένα μεγάλο πολυπολιτισμικό φόρουμ στο Μαρόκο, εκθέσεις τέχνης και φεστιβάλ κινηματογράφου στη Γαλλία, στα σχολεία εκπαιδεύουν τα παιδιά και οι τηλεοπτικές εκπομπές στη Σρι Λάνκα, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στο δρόμους της Σιγκαπούρης, καθώς και συνεντεύξεις τύπου, πάνελ, συναντήσεις και διαδηλώσεις. Το 2006 το Radio 1812 ξεκίνησε, σε παγκόσμια άνοιγμα την εκδήλωση αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες Παράγουν και μεταδίδουν προγράμματα από ραδιόφωνα σε όλο τον κόσμο.

O Όμιλος Σερρών για Unesco με το Info Center Μεταναστών της , το ΚΠΝ ΠΡΑΞΙΣ ο Όμιλος Νέων για UNESCO και o Όμιλος Δημοσιογράφων για UNESCO συμμετέχουν για 6η χρονιά παρουσιάζοντας στο διαμορφωμένο πρόγραμμα από NGO όλου του κόσμου στο Ράδιο 18/12 μέσα από το www.rofonfma.net κάθε χρόνο στις 12 ώρα Ελλάδος. Την εκπομπή παρουσιάζουν κάθε χρόνο οι ευρωπαίοι εθελοντές., φέτος την ευθύνη είχαν οι οι James Saddick ,Thomas Jansson Την καμπάνια υποστήριξαν αι κ.κ. Ζγέρα Νάντια και Μαρία Εμμανουηλίδου.

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.