Διεθνές Έτος Δασών 2011

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δήλωσε το 2011 ως το Διεθνές Έτος Δασών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αειφόρο διαχείριση, τη διατήρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τύπων δασών. Τα δάση προσφέρουν καταφύγιο. Αποτελούν πηγή τροφίμων, φαρμάκων και καθαρού νερού. Και παρέχουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της βιοποικιλότητας, την υδροδότηση, τη δέσμευση του άνθρακα, τον έλεγχο των πλημμυρών, καθώς και την προστασία από τη διάβρωση του εδάφους και της απερήμωσης. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός σταθερού κλίματος του πλανήτη και το περιβάλλον. Τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπων παντού, σε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Μια πηγή βιοπορισμού
Εκτιμάται ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι-συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 γηγενείς πολιτισμούς-εξαρτώνται από τα δάση για τον βιοπορισμό τους. Εκτός από την τροφή και στέγη, τα δάση προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα των εμπορεύσιμων ξύλου και προϊόντων nonwood, όπως ξυλεία, καυσόξυλα, φρούτα, ξηρούς καρπούς, και φαρμακευτικών φυτών. Το 2004, τα δασικά προϊόντα αντιπροσώπευαν περίπου το 3,7% του διεθνούς εμπορίου βασικών προϊόντων. Τα δάση είναι από τα πιο παραγωγικά χερσαία οικοσυστήματα. Αυτό τους καθιστά ελκυστικά για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τις γεωργικές χρήσεις. Η σημερινή μεγάλη αποψίλωση και η υποβάθμισης τους, προκαλεί σε ποσοστά σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, το αποτέλεσμα ώστε να έχουμε περίπου το ένα τέταρτο των ανθρωπογενών εκπομπών CO2.

Καταφύγια της βιοποικιλότητας
Η ευρεία ποικιλία τύπων δάσους-σε τροπικές, υποτροπικές, μεσογειακό, εύκρατο, και ψυχρές περιοχές-από κοινού αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των χερσαίων οικοπεριφερειών. Πρόκειται για κατ ‘οίκον σε εκατομμύρια είδη φυτών, ζώων και εντόμων: περίπου το 80% της βιοποικιλότητας του πλανήτη, πιστεύεται δε ότι σ αυτό οφείλονται σε υγιή δασικά οικοσυστήματα. Τα τροπικά δάση είναι ιδιαίτερα πλούσια σε είδη. Αν και καλύπτουν μόνο το 10% της συνολικής γήινης επιφάνειας, είναι κατ ‘οίκον σε σημαντικά μεγαλύτερο από το 60% όλων των χερσαίων και του γλυκού νερού της βιοποικιλότητας.

” Ανθρακας *
Τα δάση παίζουν ζωτικό ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα: λειτουργούν ως αποθήκες άνθρακα, απορροφώντας τα αέρια του θερμοκηπίου και την πρόληψη της απελευθέρωσής τους στην ατμόσφαιρα. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα δασικά οικοσυστήματα εκτιμάται ότι περιέχουν περίπου 80% πάνω από το έδαφος και το 40% των κάτω-εδάφους γήινου διοξειδίου του άνθρακα. Επί του παρόντος, υπάρχει περισσότερη αποθήκευση άνθρακα στα δάση από ό, τι στην ατμόσφαιρα της Γης (220%), και τον ρόλο τους ως σημαντικά δεξαμενές άνθρακα έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη προσοχή στην παγκόσμια συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος. Ωστόσο, περίπου το 20% όλων των εκπομπών CO2 προέρχονται από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με υποβάθμιση της αποψίλωσης των δασών και των δασών. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το σύνολο της συνεισφοράς της παγκόσμιας τομέα των μεταφορών. Σύμφωνα με το FAO, οι κύριες απειλές για τα τροπικά δάση είναι η ταχεία αύξηση του πληθυσμού και η συναφής ανάγκη για καλλιέργεια της γης και των βοσκοτόπων.

Η διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της προσαρμοστικότητας μας στην κλιματική αλλαγή. Οι προστατευόμενες περιοχές (όπως βιόσφαιρας και τα εθνικά πάρκα) θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για τη διατήρηση των δασών.
Ο Όμιλος Σερρών για Unesco,τo KΠN της ΠΡΑΞΙΣ, , συμμετέχουν στο έτος με την δημιουργία 2 εκπαιδευτικών προγραμμάτων , που θα διαθέσουν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών και αφορούν *Το δάσος* και τα υπό εξαφάνιση *Χρυσαετό, Βίδρα, και λεβάντα * που υπάρχουν στα βουνά του νομού μας. Επίσης θα πραγματοποιήσουν e-campaign για την υποστήριξη τους με τους συνεργαζόμενους φορείς των φορέων ανά τον κόσμο Την δημιουργία και την ευθύνη του προγράμματος έχουν οι εθελοντές μας κ Μαρία Εμμανουηλίδου, Βασίλης και Ηλίας Τριανταφύλλου.

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.