Μια παγκόσμια γιορτή.Ημέρα Δαρβίνου 2012
Η *Μέρα Δαρβίνος* είναι ένας διεθνής εορτασμός της επιστήμης και της ανθρωπότητας που τιμάται στις 12 Φεβρουαρίου την μέρα που γεννήθηκε ο Κάρολος Δαρβίνος το 1809. Συγκεκριμένα, γιορτάζονται οι ανακαλύψεις για τη ζωή -ο άνθρωπος που πρώτος περιέγραψε τη βιολογική εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής με επιστημονική αυστηρότητα. Γενικότερα, η Ημέρα Δαρβίνος εκφράζει την ευγνωμοσύνη για τα τεράστια οφέλη ότι οι επιστημονικές γνώσεις, που αποκτήθηκαν μέσα από την ανθρώπινη περιέργεια και εφευρετικότητα, έχουν συμβάλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας.
Ο Βρετανός φυσιοδίφης κατάφερε με τις ελάχιστες γνώσεις της εποχής του να
διατυπώσει ένα πλήθος υποθέσεων που τον οδήγησαν στη γνωστή θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών. Από νεαρός είχε δείξει ιδιαίτερη περιέργεια για τον φυσικό κόσμο .Αυτό τον ώθησε να επιβιβαστεί σ’ ένα μεγάλο ερευνητικό σκάφος του βρετανικού ναυτικού και να εξερευνήσει το μεγαλύτερο μέρος του νότιου ημισφαιρίου. Στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων του ταξιδιού αυτού, κατέγραψε πολλές πληροφορίες για τα ζώα και τα φυτά που συναντούσε. Επιστρέφοντας στη Βρετανία, επεξεργάστηκε τις παρατηρήσεις του και διατύπωσε τη θεωρία του στο βιβλίο του «Η καταγωγή των ειδών» («Επί της καταγωγής των ειδών δια της φυσικής επιλογής»).
To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ο.Π.Α.Κ.Π.Α ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών, ο Όμιλος Σερρών για UNESCO,η Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων και Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.) η ομάδα *Σέρρες Εθελοντές 2011* ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σερρών ,η PRAXIS ,καλούν τα σχολεία του νομού να έρθουν στο Μουσείο των Σερρών και μαζί να συμμετέχουν στις 12-19 Φεβρουαρίου 2012 με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα *Εξέλιξη και κλιματική αλλαγή . * Τι κρύβεται πίσω από την απίστευτη ποικιλομορφία της ζωής στη Γη; Πώς εξελίχθησαν οι σύνθετες μορφές ζωής; Το ταξίδι από το νερό στη γη, η επιστροφή των θηλαστικών της γης προς τη θάλασσα, και η εμφάνιση των ανθρώπων όλα δείχνουν ότι τα πλάσματα του παρόντος και του παρελθόντος είναι μέλη ενός και μόνο δέντρου ;της ζωής. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τους ιστοτόπους; http://evolution.berkeley.edu/
http://www.amnh.org/education/ http://www.pbs.org/wgbh/evolution/change/index.html
και εθελοντικά από τους οι κ.κ Σταύρο Μερτζεμέκη Αντιπρόεδρο (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.), Φωτεινή Μπαξεβανίδου , Κατερίνα Σαράφη, Βάσω Παπαθανασίου ,Μαρία Εμμανουηλίδου Msc, εκπαιδευτικούς ,και τους Ευρωπαίους εθελοντές της PRAXIS, Ola Grabowska ,Kirils Stasevics,Patri Gutierrez, με υποστηρικτή τον κ Κ Βαβαλέκα.
Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου θα πραγματοποιούνται και στο σχολείο εάν δεν μπορούν να το επισκεφθούν,μετά από επιλογή των θεμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος *Το μουσείο πάει ….σχολείο!*
Η δράση εντάσσεται στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020