ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΜΚΟ
Τον τελευταίο καιρό οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι ορισμένα ΜΜΕ να απαξιώνουν την οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών χρησιμοποιώντας αυθαίρετα το ύποπτο και ετεροκαθοριζόμενο αρκτικόλεξο ΜΚΟ. Εταιρείες και Οργανώσεις Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Σύλλογοι και Σωματεία αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως “ΜΚΟ ύποπτων προθέσεων” παρόλο που μόνο μερικές από αυτές, πράγματι λειτούργησαν ως οχήματα προσωπικών συμφερόντων και κομματικής ιδιοτέλειας.
Ο κόσμος δεν γνωρίζει, δεν ενημερώνεται από τα ΜΜΕ και δεν λαμβάνει τα θετικά μηνύματα για την προσπάθεια αυτορρύθμισης και αυτοοργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών, που επιχειρείται μέσω των εκατοντάδων συλλογικοτήτων και των οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με ότι έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στα ΜΜΕ.
Ανήκοντας στον τρίτο τομέα, έναν από τους πυλώνες της οικονομίας, οι οργανώσεις αυτές χρηματοδοτούμενες είτε από περιορισμένα ίδια μέσα είτε από θεσμικά χρηματοδοτικά πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ή σπανιότερα από Εθνικούς Πόρους, με περίπλοκες νομιμοποιητικές διαδικασίες, σφιχτούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για την επιλεξιμότητα των δαπανών τους και υποστηριζόμενες από εθελοντές, εργάζονται συνήθως σιωπηρά, με προσήλωση, τεχνογνωσία και σοβαρότητα και καλύπτουν με τις δράσεις τους τα κενά του συστήματος (για παράδειγμα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, σε θέματα υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε θέματα προστασίας του αστικού περιβάλλοντος, ανεργίας, μεταναστών, νεολαίας, αναπηρίας, κοινωνικής πρόνοιας και ούτω καθεξής).
Η Κοινωνία των Πολιτών απαιτεί άμεσα τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου σε σωστή βάση και καλεί τα ΜΜΕ να προβάλουν το θετικό της έργο.
Σε αυτό το πλαίσιο η Κοινωνία των Πολιτών στη Θεσσαλονίκη πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε προ τριετίας το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Το Δίκτυο αυτό είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας 55 εθελοντικών οργανώσεων της πόλης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό τη συνεργασία και την προβολή του θετικού έργου τους, και ταυτόχρονα μια πρωτοβουλία που θέλει να θέσει ως προτεραιότητα τον εθελοντισμό, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται με τα θέματα αυτά.
Το Δίκτυο εκτιμά ότι είναι κατάφωρα άδικη και ισοπεδωτική η συστηματική επίθεση που ξεκινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, εφημερίδες, διαδίκτυο) και συνεχίζει σε πάνελ και τηλεοπτικά παράθυρα, με μοναδικούς φιλοξενούμενους φθαρμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους οι οποίοι μιλούν για ένα θέμα το οποίο δεν έχουν ερευνήσει σε βάθος και κυρίως, χωρίς εκπροσώπηση της ίδιας της Κοινωνίας των Πολιτών. Καμία σοβαρή αναφορά δεν γίνεται για το σημαντικό έργο της, πέρα από κραυγές εντυπωσιασμού περί πάταξης της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.
Σε αυτό το πλαίσιο το Δίκτυο προτείνει :
- Ζητούμε, με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, τη σύγκλιση Διυπουργικής Επιτροπής με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και τη συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών για διευθέτηση όλων των ζητημάτων που άπτονται του τρίτου τομέα. (Υπουργεία: εργασίας, υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, παιδείας, οικονομίας, εξωτερικών, πολιτισμού).
- Άμεσα διοργάνωση εθνικής συνδιάσκεψης με θέμα τον τρίτο τομέα της οικονομίας, για πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και χάραξη μακροχρόνιας πολιτικής «Κοινωνία των Πολιτών 2014 – 2024»
- Κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας και της Φορολογίας που αφορά τον τρίτο τομέα, για πάταξη της διαφθοράς και ενίσχυση της διαφάνειας.
- Αποσαφήνιση των όρων : εθελοντισμός, εθελοντής-τρια, Οργάνωση Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωνία των πολιτών, θεσμική αναγνώριση και προστασία.
- Δημιουργία περιφερειακών μητρώων οργανώσεων με δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας των, ο οποίος να δίνει εγγυήσεις προς τους πολίτες για την ορθή λειτουργία τους, με σταθερά κριτήρια και μεθοδολογία δια βίου αξιολόγησης και κατάρτισης.