Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015: Από το αγρόκτημα στο πιάτο, κάνει τα τρόφιμα ασφαλή

whd-poster

Νέα δεδομένα για τη ζημία που προκαλείται από ασθένειες προερχόμενες από τρόφιμα υπογραμμίζουν τις παγκόσμιες απειλές που προέρχονται από μη ασφαλή τρόφιμα, καθώς και την ανάγκη για συντονισμένη, διασυνοριακή δράση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, σύμφωνα με την ΟΠΥ, η οποία όλη η εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στην ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με θέμα *Ασφάλεια των τροφίμων*.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται στις 7 Απριλίου, με την ΠΟΥ να τονίζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων με το σύνθημα “Από το αγρόκτημα στο πιάτο, να κάνει τα τρόφιμα ασφαλή.”
“Η παραγωγή τροφίμων έχει βιομηχανοποιηθεί και το εμπόριο και η διανομή του έχει παγκοσμιοποιηθεί”, λέει η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ Δρ Μάργκαρετ Τσαν. «Αυτές οι αλλαγές εισάγει πολλαπλές νέες ευκαιρίες για τα τρόφιμα να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ή χημικές ουσίες».

Η Δρ Τσαν προσθέτει: «Ένα τοπικό πρόβλημα της ασφάλειας των τροφίμων μπορεί να γίνει γρήγορα ένα διεθνές έκτακτης ανάγκης. Διερεύνηση της εμφάνισης τροφικής ασθένειας είναι πολύ πιο περίπλοκη, όταν μία μόνο πλάκα ή πακέτο τροφίμων περιέχει συστατικά από πολλές χώρες. ”
Μη ασφαλή τρόφιμα μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες, και να προκαλέσει περισσότερες από 200 ασθένειες – που κυμαίνονται από διάρροια σε καρκίνους. Παραδείγματα των μη ασφαλών τροφίμων περιλαμβάνουν μαγειρεμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μολυνθεί με κόπρανα, και τα οστρακοειδή περιέχουν θαλάσσιες βιοτοξίνες.
Σήμερα, ο οποίος είναι και εκδίδοντας τα πρώτα ευρήματα από ό, τι είναι ένα ευρύτερο συνεχιζόμενη ανάλυση της παγκόσμιας επιβάρυνσης των τροφιμογενών νοσημάτων. Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που έχει αναλάβει από το βάρος τροφικών ασθενειών Επιδημιολογίας Ομάδα Αναφοράς ΠΟΥ (FERG), αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2015.
Μερικά σημαντικά αποτελέσματα που σχετίζονται με εντερικές λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια και πρωτόζωα που εισέρχονται στο σώμα από την κατάποση μολυσμένων τροφίμων. Τα αρχικά στοιχεία FERG, από το 2010, δείχνουν ότι:
υπήρχαν περίπου 582 εκατ περιπτώσεις 22 διαφορετικές τροφιμογενών εντερικές παθήσεις, και 351 000 θάνατοι σχετιζόμενοι?
Οι παράγοντες εντερική πάθηση που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους ήταν Salmonella Typhi (52 000 θάνατοι), εντεροπαθογονική Ε coli (37 000) και το Norovirus (35 000)?
η περιοχή της Αφρικής κατέγραψε την υψηλότερη επιβάρυνση της νόσου για εντερική τροφικών ασθενειών, ακολουθούμενη από τη Νότιο-Ανατολική Ασία?
πάνω από το 40% οι άνθρωποι που πάσχουν από εντερικές ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Μη ασφαλών τροφίμων αποτελεί επίσης σημαντική οικονομικούς κινδύνους, ειδικά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. 2011 E.coli ξέσπασμα της Γερμανίας σύμφωνα με πληροφορίες μας προκάλεσε 1.300 εκατομμύρια δολάρια σε απώλειες για τους αγρότες και τις βιομηχανίες και US $ 236 εκατομμύρια σε πληρωμές έκτακτης βοήθειας σε 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι προσπάθειες για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μπορεί να ενισχυθεί, ωστόσο, μέσω της ανάπτυξης των ισχυρών συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων που οδηγούν συλλογική κυβέρνηση και η δημόσια δράση για την προστασία από χημικά ή μικροβιακή μόλυνση των τροφίμων. Μπορούν να ληφθούν μέτρα σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης διεθνείς πλατφόρμες, όπως το κοινό WHO-FAO Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN), για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και ταχεία επικοινωνία κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης την ασφάλεια των τροφίμων.
Στο τέλος των καταναλωτών της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, το κοινό παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων, από την πρακτική εξάσκηση ασφαλή υγιεινή των τροφίμων και την εκμάθηση πώς να φροντίζουν κατά το μαγείρεμα συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορεί να είναι επικίνδυνα (όπως το ακατέργαστο κοτόπουλο), να διαβάζει τις ετικέτες όταν την αγορά και την προετοιμασία του φαγητού. Τα ΠΟΥ Πέντε κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα εξηγήσει τις βασικές αρχές που κάθε άτομο πρέπει να γνωρίζει σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη τροφιμογενών νόσων.
“Παίρνει συχνά μια κρίση για την συλλογική συνείδηση ​​σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να αναδεύεται και οποιαδήποτε σοβαρή απάντηση που πρέπει να ληφθούν», λέει ο δρ Kazuaki Miyagishima, Διευθυντής του Τμήματος, οι οποίοι για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωονόσων. “Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την οικονομία μπορεί να είναι μεγάλη. Μια βιώσιμη απάντηση, ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η οποία διασφαλίζει τα πρότυπα, τους ελέγχους και τα δίκτυα είναι σε θέση να προστατεύσει από κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων. ”
Ο οποίος εργάζεται για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για όλους. Ο Οργανισμός υποστηρίζει τις χώρες για την πρόληψη, την ανίχνευση και να απαντήσετε σε τροφιμογενών εστιών, σύμφωνα με τον Codex Alimentarius, μια συλλογή από διεθνή πρότυπα τροφίμων, κατευθυντήριες γραμμές και κώδικες πρακτικής, που καλύπτουν όλες τις βασικές τροφές της νόσου.
Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα εγκάρσιο ζήτημα και την κοινή ευθύνη που απαιτεί τη συμμετοχή των τομέων εκτός της δημόσιας υγείας (π.χ. γεωργία, το εμπόριο και το εμπόριο, το περιβάλλον, τον τουρισμό) και την υποστήριξη των μεγάλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τροφίμων, έκτακτης ανάγκης ενισχύσεων, και την εκπαίδευση.
H ΠΡΑΞΙΣ ,o Ομιλος Σερρών για UNESCOο www.rodonfm.net πραγματοποιούν e-campaign με το Youtube που δημιουργσαν και την εκπομπή που πραγματοποιούν στο ραδιόφωνο οι Ευρωπαίοι Εθελοντές,όπως και την παρουσίαση του θέματος στα σχολεία ASPnet της UNESCO των Σερρών

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.