CITIZENS OF TOMORROW, Marseille, France 17-23th of April 2016

Ένα ακόμη πρόγραμμα νεανικών ανταλλαγών, έδωσε την ευκαιρία σε 25 νέους από 5 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Γαλλία, ΠΓΔΜ) να συναντηθούν και να μοιραστούν την εμπειρία αυτή στην όμορφη πόλη της Μασσαλίας, στη Γαλλία. Το πρόγραμμα με τίτλο: « Citizens of Tomorrow » διήρκησε μια εβδομάδα από 17 έως 23 Απριλίου και είχε ως στόχο την δικτύωση και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών οργανώσεων σχετικά με την περιβαλλοντική συνείδηση.
Η διαμονή και οι δραστηριότητες έλαβαν χώρα στο ‘Hello Marseille backpackers’hostel’, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και πολύ κοντά στο λιμάνι ( “Vieux Port”).Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίχθηκε στις αρχές της αυτοδιαχείρισης. Χωριστήκαμε σε 6 ομάδες που αποτελούνταν από άτομα από κάθε χώρα και κάθε μία ομάδα ήταν υπεύθυνη τόσο για την προετοιμασία του φαγητού( αγορά φαγητού, μαγείρεμα, καθάρισμα) , όσο και για την καθαριότητα των κοινών χώρων ( σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο , τουαλέτα).
Όσον αφορά τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, κάθε ΜΚΟ είχε αναλάβει την παρουσίαση ενός εργαστηρίου (workshop) ποικίλων θεμάτων που σχετίζονταν με το περιβάλλον. Η ΜΚΟ JOINT (Ιταλία) μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού προσομοίωσης έδειξε τις συνθήκες που επικρατούν στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων. Το γκρουπ από την οργάνωση Homo Ecos (Λετονία) ανέλαβε την δραστηριότητα με τίτλο: «Creative workshop and reflection about waste» , όπου κατασκευάσαμε ένα χαλί από παλιά ρούχα και η ομάδα της CID(ΠΓΔΜ) παρουσίασε την δραστηριότητα με τίτλο: «Garden at night: tackling Environment, Decision Making and Citizenship»
Η ομάδα της ΠΡΑΞΙΣ ετοίμασε την δραστηριότητα με τίτλο «Discussion & Lobbying on environmental issues».
Αρχικά, προβάλλοντας μια σειρά γνωμικών και φράσεων, που έχουν περιβαλλοντικό μήνυμα , αναθέσαμε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες να αποτυπώσουν και αυτοί με τη σειρά τους το δικός τους μήνυμα, αναπτύσσοντας έτσι τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες. Στη συνέχεια, παρουσιάσαμε εν συντομία σε power point τί είναι το lobbying και πώς ξεκινάς μια καμπάνια. Τέλος, παραθέσαμε κάποια από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η μόλυνση του νερού και του αέρα, η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών κ.ά. και ζητήσαμε από τους νέους συμμετέχοντες να προτείνουν λύσεις.
Φυσικά, δεν έλειψαν και οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο όπως πεζοπορία και καθαρισμός μονοπατιού στο Εθνικό Πάρκο των Calanques, με την καθοδήγησή ενός έμπειρου οδηγού από μια τοπική οργάνωση της Μασσαλίας (Kalyssilum). Ακόμη, έγινε εξόρμηση και καθαρισμός παραλίας από την οργάνωση Surfrider Foundation.
Καταληκτικά, γνωρίσαμε την όμορφη και ιστορική πόλη της Μασσαλίας καθώς υπήρχε αρκετός ελεύθερος χρόνος, κάναμε καινούργιες φιλίες, αποκτήσαμε γνώσεις και ευαισθητοποιηθήκαμε πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, διασκεδάσαμε και γνωρίσαμε διαφορετικές κουλτούρες. Σίγουρα ήταν μια εμπειρία που θα θέλαμε να την ξαναζήσουμε!

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συντέλεσαν στην διοργάνωση αυτής της δράσης-εμπειρίας και κυρίως τον οργανισμό PRAXIS που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μια δράση ξεχωριστή όπως αυτή του Youth Exchange.

Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Μαλάμογλου
Συμμετέχοντες: Αναστασία Παπαδοπούλου
Χαρά Λάππα
Δημήτριος Μπραϊκίδης
Δήμος Κετιγενίδης
Αναστασία Μαλάμογλου

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.