Προγράμματα κατάρτισης για την «Ενδυνάμωση του Επιχειρηματικού Πνεύματος»
Από 7-15 Σεπτεμβρίου 2016 στην Πολωνία- Olsztynek
The training course is the 1st international activity of the project: „Empower Entrepreneurial Spirit“ which will take place in Olsztynek, in Poland .
Arrival is on the 7th of September and departure on the 15th of September 2016.
In the project will participate 30 youth workers, volunteers and youth leaders from 10 countries: Poland, Croatia, Bulgaria, Hungary, Spain, Macedonia, Greece, Turkey, Croatia, and Italy.
The main goal of the project is to emphasise importance of education on social entrepreneurship and empowering entrepreneurial spirit among young people by introducing participants with methods such as effective communication, creative thinking, conflict resolution, and team work. One among interesting themes is dedicated to how to develop and successfully manage a social enterprise.
Το πρόγραμμα διέρκησε 7 ημέρες και ήταν αρκετά επικοδομητικό. Η πρώτη ημέρα άρχισε με κάποια παιχνίδια για να σπάσει ο πάγος, να γνωριστούν οι συμμετέχοντες και να χτιστεί η δυναμική της ομάδας. Κατά τη γνώμη μου τα παιχνίδια αυτά ήταν ευχάριστα και αποτελεσματικά. Μία από αυτές τις δραστηριότητες και θα έλεγα η καλύτερη από όλες, ήταν να χωριστούμε σε ομάδες, να μιλήσει το κάθε μέλος για την προσωπική και επαγγελματική του ζωή και η κάθε ομάδα να εκτελέσει ορισμένες εργασίες στο υπέροχο γύρω περιβάλλον. Ύστερα έγινε μια εισαγωγή από τους trainers για το πρόγραμμα χωρις να επεκταθούν σε κουραστικές λεπτομέρειες. Στη συνέχεια της όλοι οι συμμετέχοντες γραψαμε -και κολλήσαμε πάνω σε ένα ζωγραφισμένο αερόστατο- ποιές είναι οι προσδοκίες μας από το πρόγραμμα, πως μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’αυτό και τι φοβόμαστε. Ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να σκεφτούμε τον εαυτό μας μέσα στο πρόγραμμα και να αναρωτηθούμε για αυτό. Κάποιοι εκδηλώσαν τις σκέψεις τους και έγινε διάλογος. Η κάθε χώρα παρουσίασε το φορέα με τον οποίο συνεργάζεται. Εγώ δεν παρουσίασα το praxis καθώς είχα ελάχιστο χρόνο να γνωρίσω το φορέα σας. Μετά το δείπνο συναντηθήκαμε και δημοκρατικά αποφασίσαμε ποιοί είναι υπεύθυνοι και για ποιό πράγμα, γράψαμε τα ονόματά μας κάτω από κάθε δραστηριότητα για την οποία είμασταν υπεύθυνοι και τέλος έγινε η επιλογή της διαπολιτισμικής βραδιάς όπου η κάθε χώρα θα λάμβανε μέρος.
Τη δεύτερη και τρίτη μέρα, αφού αρχίσαμε με τονωτικά παιχνίδια, πήραμε μια θεωρητική κατάρτιση για τις επικοινωνιακές δεξιότητες και πόσο ζωτικές είναι στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Δουλεύοντας σε ομάδες και μέσω ευχάριστων παιχνιδιών, κατανοήσαμε την αναγκαιότητα της ανεκτικότητας, ποιές είναι οι συμπεριφορές που σκοτώνουν την επικοινωνία και ποιές την ενισχύουν, ποιά είναι τα επικοινωνιακά κανάλια, τι ρόλο παίζει η ακρόαση στην επικοινωνία, τη σημασία της μη-λεκτικής επικοινωνίας, τη δημόσια επικοινωνία, τις διαφορετικές μορφές επικοινωνίας και τη διαδικασία της μη βίαιης επικοινωνίας. Χωρισμένοι σε ομάδες μας δοθήκαν σημειώσεις και ασκήσεις για το πως μπορούμε να διακρίνουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη διαδικασία της μη βίαιης επικοινωνίας. Όλα αυτά για μένα αποτελούν ένα νέο πεδίο γνώσης και αντιλαμβάνομαι ότι είναι ελλιπές. Έγινε μια πολύ καλή εισαγωγή αλλά προσωπικά απέχω απ΄την πλήρη κατανόηση και εφαρμογή των παραμέτρων της.
Το βράδυ της Παρασκευής, της δευτερής ημέρας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαπολιτισμική βραδιά. Οι ομάδες από τη Βουλγαρία, την Κρατία, την Τουρκία, τη Μακεδονία και την Ιταλία μας παρουσίασαν βίντεο από τις χώρες τους, μας δίδαξαν λίγες από τις λέξεις τους, μας πρόσφεραν παραδοσιακά φαγητά και ποτά, μας μιλήσαν για κάποιες από τις παραδόσεις τους και μας χαρίσανε χαρακτηριστικά σουβενίρ. Ήταν όλες ενδιαφέρουσες και ευχάριστες. Συνεχίσαμε με πολύ κέφι και χορό!
Την τριτή ημέρα, το Σαββατο 10 Σεμπτέμβριου, μετά τις αναφορές στην διαπροσωπική και μη βίαιη επικοινωνία, είχαμε ελεύθερο χρόνο και υπήρχε η δυνατότητα να κολυμπήσουμε στην κοντινή λίμνη, να χρησιμοποιήσουμε κανό και θαλάσσια ποδήλατα καθώς και να κάνουμε ποδηλασία. Ο καιρός ήταν με το μέρος μας και η θερμοκρασία υψηλή! Η βόλτα με το κανό μέσα στη -πολύ μεγαλύτερη από ότι φαινόταν- λίμνη θα μου μείνει αξέχαστη! Πολλοί από τους συμμετέχοντες επανέλαβαν κάποιες από τις αθλητικές δραστηριότητες θυσιάζοντας χρόνο χαλάρωσης. Η συνεργασία με τον διαχειριστή πολύ καλή εκτός από τη γλώσσα, χρειαστήκαμε πολωνόφωνους για να επικοινωνήσουμε. Το βράδυ του Σαββάτου είχα ανάγκη από ξεκούραση και δεν ακολούθησα τους υπόλοιπους. Δεν γνωρίζω πως πέρασαν το βράδυ τους.
Την Κυριακή, μετά το πρωινό και το παιχνίδι τόνωσης, μιλήσαμε για τη δημιουργική σκέψη και τη δημιουργία εν γένει: τι είναι δημιουργία, ποιός ή τι είναι δημιουργικό και πως μπορούμε να σκεφτούμε δημιουργικά. Μας δόθηκαν υλικά και μεσα σε είκοσι λεπτά, χωρισμένοι σε ομάδες, δημιουργήσαμε ένα πόστερ που παρουσιάσαμε αργότερα εξηγώντας το τι είναι για εμάς δημιουργία. Στη συνέχεια εγώ παρουσίασα στην ομάδα τον κύκλο της δημιουργίας και έτσι είχα την ευκαιρία να διδάξω, έστω και για λίγο,σε κοινό ενηλίκων. Είχαμε ρωτηθεί εξ αρχής εάν έχουμε γνώσεις που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα. Άλλοι ηγηθήκανε σε παιχνίδια τόνωσης, άλλοι σε σπαζοκεφαλιές όπου για την λύση τους έπρεπε να σκεφτούμε έξω από το κουτί και εγώ στο ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος εάν θέλει από την πραγματικότητα να φτάσει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο μπορει να επαναπροσδιορίσει. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ερμηνεία ήταν αυτή της μορφολογικής ανάλυσης η οποία έγινε κατανοητή με την δημιουργία ενός φανταστικού αντικειμένου που αποτελούταν από δύο πραγματικά αντικείμενα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Την ίδια ημέρα έγινε και πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Ορισμένοι έγιναν ηγέτες ομάδων ένας εκ των οποίων ήμουν και εγώ. Μας δόθηκαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης τα οποία συμπληρώσαμε ομαδικώς. Η ανατροφοδότηση έγινε την ώρα του δείπνου, πράγμα που κατα τη γνωμη μου, δεν ήταν βολικό. Τέλος το ίδιο βάδυ έγινε η δεύτερη διαπολιτισμική βραδιά απο τις χώρες της Σλοβακιας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Ισπανίας και Ελλάδας. Η διαδικασία ήταν παρόμοια και η χαρά η ίδια. Η ελληνική ομάδα ξεσήκωσε τους πάντες χορεύοντας συρτάκι!!!
Στις 12/09, ημέρα Δευτέρα, ήταν η μέρα προετοιμασίας του workshop. Μας δόθηκαν οδηγίες και σημειώσεις για το πως πρέπει να κινηθούμε και στη συνεχεια χωριστήκαμε σε ομάδες για να σχεδιάσουμε ένα πρότζεκτ 90 λεπτών σε μαθητές 16-18 ετών από σχολείο στη κοντινή πόλη Nidzica. Το πλάνο που δημιουργήσαμε ήταν ανάλογο της διδασκαλίας του προγράμματος. Κατα τη διάρκεια της προετοιμασίας παρατήρησα ότι τα άτομα νεαρότερης ηλικίας ήταν λιγότερο πρόθυμα στην ολοκλήρωση του πλάνου. Το απόγευμα σκεφτήκαμε και μιλήσαμε για τα πλάνα και την επόμενη μέρα,απαντηθήκανε τυχον ερωτήματα και μας δόθηκαν τα υλικά που ζητήσαμε. Το βράδυ της Δευτέρας χρειαζόμουν και πάλι ξεκούραση οπότε δεν ακολούθησα στην προβολή ταινίας.
Την επόμενη μέρα το λεωφορείο μας οδήγησε στα Σχολεία της Nidzica. Η ομάδα μου και εγώ μπήκαμε σε μια αίθουσα 30 μαθητών, 15-16 ετών. Τοποθετήσαμε τις καρέκλες κυκλικά και αρχίσαμε το workshop παρουσιάζοντάς μας. Τα επόμενα 10-15 λεπτά παίξαμε τονωτικά παιχνίδια με σκοπό να ενθουσιάσουμε τους μαθητές. Κατά την διάρκεια αυτής της εργασίας τους ζητήσαμε να γράψουν τα ονόματά τους σε χαρτάκια που κολλήσανε πάνω στο στήθος τους. Ύστερα τους ζητήσαμε να γράψουν μία λέξη που έρχεται στο μυαλό τους όταν σκέφτονται τη δημιουργία.Τους δώσαμε χαρτάκια για να γράψουν τη λέξη, τα οποία κολλήσαμε στο τοίχο. Κλήθηκα πάλι να παρουσιάσω τον κύκλο της δημιουργίας αυτή τη φορά με μικρότερη επιτυχία καθώς δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται αρκετά το κοινό. Στη συνέχεια τους χωρίσαμε σε ομάδες, τους δώσαμε υλικά και τους αφήσαμε να κατασκευάσουν το δικό τους δημιουργικό πόστερ. Μετά από 20 λεπτά δημιουργίας η κάθε ομάδα παρουσίασε το έργο της και τα έργα κολλήθηκαν και αυτά στο τοίχο. Η τελευταία ενέργεια ήταν να παίξουμε “χαλασμένο τηλέφωνο” και να μιλήσουμε για την ακρόαση στην επικοινωνία. Η διδακτική ώρα πέρασε πάρα πολύ γρήγορα, δεν κάναμε το προγραμματισμένο διάλειμμα και δεν κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε όλο το πλάνο. Παρόλα αυτά ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία!
Όταν όλες οι ομάδες ολοκλήρωσαν, πήραμε το δρόμο για την κοινωνική επιχείρηση της περιοχής “Wioska Garncarska”. Μια διόλου ευκαταφρόνητη κατασκευή όπου φάγαμε, ήπιαμε καφέ, επισκεφτήκαμε ένα εργαστήρι κεραμικής και δύο από εμάς προσπάθησαν ανεπιτυχώς να δημιουργήσουν κεραμικά κατασκευάσματα. Η υπεύθυνη μας ξενάγησε στους χώρους της επιχείρησης: στο εργαστήρι μεταλλοτεχνίας, στο μουσείο κέρινων ομοιομάτων, στα παρασκήνια και στη σκηνή ενός θεάτρου και τελος στο προσεγμένο πάρκο της επιχείρησης. Επιστρεψαμε, σκεφτήκαμε και συζητήσαμε.
Την έβδομή και τελευταία ημέρα του προγράμματος σχεδιάσαμε τα μελλοντικά μας βήματα. Μας δοθήκανε εργασίες για το σπίτι όπου θα πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα σε κοινό δικής μας επιλογής, πράγμα που θα διαρκέσει τουλάχιστον 90 λεπτά. Προσωπικά θα απευθυνθώ σε μαθητές λυκείου και θα διαφημίσω το Erasmus+, καθώς επίσης θα προσπαθήσω να βρώ άτομα που επιθυμούν να συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus+ .Από αυτή την παρουσίαση χρειάζεται να ζητήσουμε ανατροφοδότηση από το κοινό μας όπως επίσης και από εμάς τους ίδιους.Ο σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να μάθουν νέοι άνθρωποι πως να γίνουν επιχειρηματίες έτσι ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή δουλεία στο μέλλον. Η δεύτερη εργασία αφορά τις τοπικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να κάνουμε μια 5λεπτη παρουσίαση μιάς και περισσοτέρων κοινωνικών επιχειρήσεων. Πρέπει να πάρουμε συνέντευξη από επιτυχημένους τοπικούς επιχειρηματίες από κοινωνικές επιχειρήσεις.Τα ζητούμενα είναι: α.ποιές είναι οι υπηρεσίες που παρέχουν, β. ποιός τις εγκαθίδρυσε,γ. πως προσαρμόζονται στη κοινωνική ανάγκη ή ποια είναι η κοινωνική τους αποστολή. Στη δεύτερη εργασία θα πρέπει να αναπτύξουμε τι είναι κοινό και τι διαφορετικό σε διαφορετικες χώρες όσο αφορά το δημόσιο φορέα ή οργανισμό, τη κερδοφόρο επιχείρηση και τα περιθωριοποιημένα άτομα. Χρειάζονται φωτογραφίες ή και βίντεο.
Με τη διαμονή και τη διατροφή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα από εμένα. Τα έξοδα μετακίνησης μας δοθήκαν άμεσα την τελευταία ημέρα, πράγμα πολύ πρακτικό και βολικό. Θέλω να συμμετέχω στη συνέχεια του προγράμματος στην Κροατία.
Μαρία Παπαδοκωστάκη.
Recent Posts
Dictionary of Daily Life Expressions
“Breath Out- Look inside and bring it out!” in Netherlands
Coaching in another perspective
All Categories
- .CATCH
- 21st Century
- Coaching Visions
- Connectivity
- CURAE
- Empowerment through sports
- Erasmus+ Sports
- Global campaign
- Greenday
- It's time
- News
- Newsletter
- Open Calls for TC
- Open Calls for YE
- Project Outputs
- Reports Hosting Volunteers
- Reports Sending Volunteers
- Reports TC
- Reports YE
- Steps 4 future
- Strategic Partnerships
- WONDER M.ARTS \ Women Doing Karate and Judo are Empowered from Martial ARTS
- Workshop – Documentaries