Report on Erasmus+ Project “Youth in Rural Development” on 31/8-7/9/2019 in Agros, Cyprus
Οι εθελοντές της ΠΡΑΞΙΣ συμμετείχαν στο διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο “Youth in Rural Development” το οποίο υλοποιήθηκε στην Κύπρο και στο οποίο συμμετείχαν 35 λειτουργοί νεολαίας από 8 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Λευκορωσία, Αρμενία, Ιορδανία, Γεωργία και Κύπρο). Η οργάνωση που το φιλοξένησε ήταν η Youth Dynamics.
Το σεμινάριο που διοργανώθηκε στον Αγρό μεταξύ 31 Αυγούστου – 7 Σεπτεμβρίου, είχε ως θέμα τη συμμετοχή της νεολαίας στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιλάμβανε ποικίλες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης όπως βιωματικά εργαστήρια, ανοικτές συζητήσεις, ομάδες εργασίας, προσομοιώσεις, παιχνίδια ρόλων, παρουσιάσεις, ανταλλαγές καλών πρακτικών και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες της περιοχής Πιτσιλιάς.
Επίσης οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν τόσο με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, όσο και με λειτουργούς από το γραφείο του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων και είχαν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα νεολαίας, αγροτικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο Κώστας από την Ελληνική ομάδα κάνει τον δικό του απολογισμό: «Μετά την επιστροφή μου από το project και έχοντας αποκτήσει πολλές εμπειρίες, θα ήθελα να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου πάνω σε αυτό. Το project “youth in Rural Development”, έλαβε μέρος στην Κύπρο στην γραφική περιοχή του Αγρού τον Αύγουστο του 2019. Ήταν ένα από αυτά τα project τα οποία θα έλεγε κάνεις ότι στον μεγαλύτερο βαθμό πέτυχαν τον στόχο τους, δηλαδή όχι μόνο να προσφέρουν γνώση στους συμμετέχοντες αλλά να τους δώσουν τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε και οι ίδιοι να ερευνήσουν το αντικείμενο του project από μόνοι τους. Το συγκεκριμένο project πέτυχε αυτά ακριβώς ισορροπώντας μεταξύ της εκμάθησης και της διασκέδασης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα educational και cooperative games, στα οποία όχι μόνο χρειαζόταν να σκεφτούν οι συμμετέχοντες αλλά πολλές φορές και να δουλέψουν σε ομάδες, μεγάλες η μικρές, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του παιχνιδιού . Από την πλευρά της γνώσης, υπήρχε υλικό για να καλύψουμε και το περισσότερο από αυτό έγινε κατανοητό στην ομάδα και λόγω των μέσων που υπήρχαν αλλά και επειδή ο κάθε συμμετέχοντας πρόσθεσε και την εκδοχή της χωράς του πάνω στην αγροτική ανάπτυξη. Έτσι αποκτήσαμε ευρεία εικόνα για τα οφέλη της αγροτικής ανάπτυξης στις χώρες που συμμετείχαν. Επίσης η φιλοξενία που δεχθήκαμε κατά την διάρκεια αυτών των 8 ημερών ήταν αρίστη. Ο κύριος Βασίλης, ένας από τους βασικούς διοργανωτές του προγράμματος ήταν πάντα έτοιμος να μας βοηθήσει και να λύσει την οποιαδήποτε απορία είχαμε είτε αυτή αφορούσε το project είτε όχι, και πάντα το έκανε με το χαμόγελο στο στόμα. Επίσης θα ήταν άδικο να παραλείψω την φιλοξενία που εισπράξαμε από τους υπεύθυνους της ταβέρνας, όπου η ομάδα μας έτρωγε καθημερινά. Το φαγητό ήταν πολύ νόστιμο, και είχε γεύση Κύπρου, το ίδιο και η αίσθηση σε εκείνη την ταβέρνα. Τέλος οι χώροι συνεδριάσεων μας ήταν πλήρως εξοπλισμένοι ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του project, και για αυτό δεν αντιμετωπίσαμε κανένα σοβαρό πρόβλημα.Την προτελευταία μέρα δουλέψαμε σε ομάδες και η κάθε μια έπρεπε να οργανώσει το δικό της ‘’μελλοντικό’’ project. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μάθαμε να δουλεύουμε σαν ομάδα αλλά πήραμε και μικρή γεύση του πως είναι να οργανώνεις ένα “project”. Εν κατακλείδι το πρόγραμμα youth in rural development μπορώ να πω ότι, πάρα τα ελάχιστα αρνητικά του στοιχεία, τα οποία εύκολα μπορούν να λυθούν, ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και πολύ πετυχημένο πρόγραμμα τόσο στην οργάνωση όσο και στην εκτέλεση του.»
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπούσε στην ενημέρωση των νέων για τα προγράμματα στήριξης των κατοίκων ορεινών κοινοτήτων καθώς και για εθνικά και ευρωπαϊκά σχέδια αναζωογόνησης της υπαίθρου.
O Μύρωνας ένας από ομάδα της ΠΡΑΞΙΣ που συμμετείχε μας λέει : “Αυτό ήταν το πρώτο πρόγραμμα erasmus+ στο οποίο συμμετείχα και μου άφησε αποκλειστικά θετικές εμπειρίες. Ανέπτυξα πολύ την επικοινωνία μου με άτομα της χώρας μου (κοινωνικοποιήθηκα) και γνώρισα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα άτομα από άλλες χώρες. Επίσης, γνώρισα μία νέα ενδιαφέρουσα χώρα, την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά τις ειδικότερες γνώσεις, δεν ήταν τόσο στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης όπως φαινόταν στον τίτλο του προγράμματος αλλά στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων, κατά τη γνώμη μου. Θεωρώ θετικό στοιχείο επίσης το ότι είχαμε πολύ ελεύθερο χρόνο, αφού χάναμε λίγο από το “μάθημα” αλλά κερδίζαμε πολλαπλάσια οφέλη από την κοινωνικοποίησή μας με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων. Κάτι τελευταίο που με βοήθησε στο πρόγραμμα ήταν η συνύπαρξη ατόμων όχι μόνο διαφορετικών εθνικοτήτων αλλά και διαφορετικών ηλικιών. Εμείς, οι μικρότεροι του προγράμματος, προσφέραμε τις φρέσκες και πρωτότυπες ιδέες, ενώ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είχαν την εμπειρία και τα στοιχεία ρεαλισμού.”
Το σεμινάριο είχε επίσης ως στόχο την ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής των νέων στα κοινά και την ενεργοποίηση και εμπλοκή τους σε προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας και πράσινης ανάπτυξης.
Η Μαρια μας λεει: «Το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στον Αγρό της Κύπρου στις 31/08-7/09, ήταν το πρώτο Erasmus+ που συμμετείχα και μου άφησε τις καλύτερες εμπειρίες. Γνώρισα ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, μίλησα μαζί τους για το πως είναι η ζωή στην χώρα τους, για τις παραδόσεις και τα παραδοσιακά τους προϊόντα μέσα από το intercultural night. Πιστεύω ότι κοινωνικοποιήθηκα αρκετά γνωρίζοντας τόσα καινούργια άτομα διαφορετικών ηλικιών. Ακόμα κάτι πολύ θετικό για μένα προσωπικά είναι ότι βελτίωσα την αγγλική γλώσσα κάτι που δεν θα μπορούσα να κάνω αν δεν έπαιρνα μέρος. Αναμφισβήτητα απέκτησα μια μοναδική-ξεχωριστή εμπειρία την οποία θα ήθελα να ξανά ζήσω αν μου δοθεί η ευκαιρία και θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Άννα Αλευρά καθώς και τους διοργανωτές.»
Μέσα από το σεμινάριο τονίστηκε η ανάγκη να παραμείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο με παράλληλη στήριξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
PRAXIS TEAM: PARASIS KONSTANTINOS, PAPAIOANNOU MARIA, GIANNAKIS MYRON, PAGKALOS DIMITRIOS