Επανεξέταση του τουρισμού μέσω αρχιτεκτονικής, τέχνης και κοινότητας

AΝΑΠΤΎΧΘΗΚΕ ΜΕ REBEL ARCHITECTURE LAB, DON LAWRENCE ARCHITECT, SAMONG HAVEN BALI ΚΑΙ TANJA THORJUSSEN

1a.jpg

Τα ταξίδια και ο τουρισμός μπορούν να είναι δυνάμεις για το καλό: άνοιγμα μυαλού, οικοδόμηση κατανόησης, δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστήριξη της κοινωνικής ανάπτυξης και παρακίνηση των αρχών να επενδύσουν στη διατήρηση. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού – περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές – είναι επίσης αδιαμφισβήτητες και πολύ πριν το ξέσπασμα του Covid -19 έχουν οδηγήσει τον προβληματισμό της βιομηχανίας στο ήθος και τις πρακτικές του τουρισμού. Η κλιματική κρίση, ο κίνδυνος πανδημίας, οι κληρονομιές της αποικιοκρατίας και οι ζημιές που προκαλούνται από τον υπερβολικό τουρισμό δεν μπορούν να αγνοηθούν. Για έναν αυξανόμενο αριθμό παρόχων, το «business as zakonisht» δεν είναι πλέον επιλογή.

Μια επείγουσα κατάσταση προτείνει ότι οι αρχιτέκτονες και οι δημιουργοί μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επανεξέταση του τουρισμού. ενεργώντας με προσοχή και ενδιαφέρον, μπορούν να ωθήσουν κρίσιμες αλλαγές στην υποδομή του κλάδου. Αυτό το έργο θα δοκιμάσει αυτήν την πρόταση στη θεωρία και στην πράξη. Θα ρωτήσει ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του τουρισμού και πώς οι δημιουργικοί άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν στη μετατροπή των συχνά αρνητικών σχέσεων μεταξύ της τουριστικής βιομηχανίας, των ίδιων των τουριστών και των κοινοτήτων και των τόπων που αποτελούν δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Το έργο θα εξετάσει τις σημερινές ιδεολογίες και πρακτικές τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και του τουρισμού. Θα εξετάσει τα σημεία συνάντησης αυτών των κλάδων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η παγκόσμια υγεία και υγιεινή, οι εκπομπές άνθρακα και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες, πολιτισμούς και οικοσυστήματα. Θα προσδιορίσει σημεία δράσης, χτίζοντας ένα κερδοσκοπικό πολυεπιστημονικό μοντέλο για έναν θετικό, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμο, ανθεκτικό μελλοντικό τουρισμό και τον ρόλο των αρχιτεκτόνων και δημιουργών μέσα σε αυτόν.

Η τρίτη φάση του έργου προσφέρει την ευκαιρία να δοκιμαστεί το μοντέλο στην πράξη σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Σε αυτή τη φάση, οι συμμετέχοντες θα μάθουν λεπτομερώς τις πραγματικές κοινωνικές, οικονομικές και φυσικές προκλήσεις που συνεπάγεται ο «επανασχεδιασμός των σχεδίων» του διεθνούς τουρισμού.

Οι τρεις φάσεις του έργου περιλαμβάνουν:

  • Σεπτέμβριος 2021: μια σειρά ομιλιών θα ρωτήσει πώς μπορεί να μοιάζει ένας πλήρως θετικός, υπεύθυνος μελλοντικός τουρισμός και πώς η καινοτόμος αρχιτεκτονική σκέψη και πρακτική μπορεί να συμβάλει στην επίτευξή του. Οι ομιλίες θα εξετάσουν τη φήμη και τις πραγματικότητες της τουριστικής βιομηχανίας: τον αντίκτυπό της σε περιβάλλοντα, κοινότητες και οικονομίες και τη συμμετοχή της σε ξένες επενδύσεις, αποικιακές κληρονομιές και παγκόσμιες δομές δύναμης. Θα εντοπιστούν βασικά ζητήματα δράσης.
  • Φθινόπωρο 2021: μια διαδικτυακή κοινότητα θα εκπαιδεύσει τις ιδέες, τα ζητήματα και τις πιθανές λύσεις που παρουσιάζονται στη φάση 1. Τα πιθανά αποτελέσματα περιλαμβάνουν ένα μανιφέστο για υπεύθυνη και ανθεκτική ανάπτυξη και μια εργαλειοθήκη προτάσεων σχεδιασμού για βιώσιμες κατασκευές χαμηλού αντίκτυπου. Τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν τη βάση για τη δραστηριότητα φάσης 3.
  • 2022: μια κατοικία που πραγματοποιήθηκε επιτόπου στο Samong Haven στο αγροτικό Μπαλί της Ινδονησίας, θα αναθεωρήσει και θα εφαρμόσει τις ανακαλύψεις των ερευνητικών φάσεων 1 και 2. Η συλλογική κατοικία θα πραγματοποιήσει τα αποτελέσματα του έργου, δουλεύοντας με τοπικά υλικά, μεθόδους και τεχνικές κατασκευής και συνθέτοντας στρατηγικές σχεδιασμού, προηγμένες τεχνολογίες και τεχνικές χειροτεχνίας. Πρόκειται για μια κοινωνικά, ιστορικά και υλικά πολύπλοκη τοποθεσία, η υποδομή της οποίας βασίζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, οπότε ο διάλογος με τις τοπικές κοινότητες και η τοπική τεχνογνωσία είναι το κλειδί και οι προτάσεις θα υπόκεινται σε συνεχή αναθεώρηση. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η κατασκευή ενσωματωμένων, εναλλακτικών χώρων για νέες, βιώσιμες και θετικές μορφές τουρισμού και ταξιδιού: πρωτότυπα που υπάρχουν επίσης ως δομές πλήρως λειτουργικές.

Μια επείγουσα κατάσταση θα προσλάβει μια ποικίλη, διεπιστημονική, ηθικά καθοδηγούμενη κοινότητα που αντιπροσωπεύει τις απόψεις τόσο των «οικοδεσποτών» όσο και των «επισκεπτών», των επισκεπτών και των επισκεπτόμενων. Οι συμμετέχοντες στη φάση 3 θα επιλεγούν μέσω ανοικτής πρόσκλησης που ανακοινώθηκε μετά τη φάση 2 και θα σχηματίσουν μια διακρατική κοινότητα που θα περιλαμβάνει κατοίκους του Μπαλίν. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες, στοχαστές, επιστήμονες, μηχανικούς, παρόχους τουρισμού και άλλους.

Σχετικα με τους αιτέρους του έργου:

Το Samong Haven , Bali είναι μια πρωτοβουλία σε εξέλιξη, που επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κοινωνικά υπεύθυνο τουριστικό προορισμό με τις τέχνες στον πυρήνα του. Τα αναπτυξιακά του κριτήρια περιλαμβάνουν την υποστήριξη του πολιτισμού, της κοινότητας και της διατήρησης και επηρεάζουν θετικά το τοπικό περιβάλλον και τους επισκέπτες του. Τα θεωρητικά και πρακτικά αποτελέσματα μιας επείγουσας κατάστασης θα επηρεάσουν άμεσα τη μελλοντική εξέλιξη του Samong Haven. Το Samong Haven ξεκίνησε από τον Ketut Karya με τα μέλη της ομάδας PRAKSIS Nicholas John Jones και Charlotte Teyler, που συναντήθηκαν στο Μπαλί το 2017. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.samonghaven.com .

Ντον Λόρενς είναι ένας βραβευμένος αρχιτέκτονας, με έδρα το Όσλο της Νορβηγίας. Είναι κάτοχος πτυχίου στην Αρχιτεκτονική από την Ένωση Cooper στη Νέα Υόρκη και Master στην Αρχιτεκτονική από το Arkitektur og Designhøgskolen στο Όσλο της Νορβηγίας. Το 2013 ίδρυσε τον Don Lawrence Arkitekt AS που επικεντρώνεται σε έργα που συνορεύουν μεταξύ της τέχνης και της αρχιτεκτονικής για την ανάπτυξη του τόπου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.don-lawrence.com/index.html

Το Rebel Architecture Lab είναι μια μη κερδοσκοπική συλλογή με έδρα το Όσλο που ιδρύθηκε από τους αρχιτέκτονες Alla Onopchenko και Ioulia Eleftheriadou. Τα έργα του προκαλούν δράση και σκέψη στη διασταύρωση της αρχιτεκτονικής, των τεχνών, των αστικών παρεμβάσεων και της κοινωνικής επιστήμης.

Η Tanja Thorjussen ( γεν . 1970) είναι καλλιτέχνης που ζει στο Όσλο (ΟΧΙ). Το καλλιτεχνικό της μέσο εκτείνεται μεταξύ σχεδίασης, καλλιτεχνίας εδάφους, παράστασης και τέχνης σε δημόσιο χώρο. Τα τρέχοντα έργα εστιάζουν στη μυστικιστική και πνευματική φύση και τα υδάτινα σώματα, τον υδροφεμινισμό και την επιστήμη που είναι ενσωματωμένη στη γηγενή γνώση και την αρχαία μυθολογία. Είναι κάτοχος BFA από το KHIB στο Μπέργκεν (NO) και το Parsons, The New School στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη  διεύθυνση www.tanjathorjussen.com

https://www.praksisoslo.org/residencieslist/r20?fbclid=IwAR1T3Q2stPyt2Q0wzppWBoczXcT7C-DZ87GXPLwTC33ZjkgbVaX8CyHtR2M

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.