2 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια ημέρα υδροβιοτόπων

Τι είναι η Παγκόσμια ημέρα υγρότοπων?
Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου τιμάται η Παγκόσμια ημέρα υδροβιοτόπων.
Είναι η ημερομηνία της υπογραφής της Συνθήκης σχετικά με τους Υδροβιότοπους στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην ιρανική πόλη Ramsar στις ακτές της Κασπίας θάλασσας .
Το 1974, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν τη Σύμβαση για τη Προστασία των Υδροβιοτόπων , αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να προστατεύει 11 υδροβιότοπους ως “υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας”.
Η WWD γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1997 και ήταν μια ενθαρρυντική αρχή.
Κάθε έτος, οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, και οι ομάδες πολιτών σε όλα τα επίπεδα της κοινότητας έχουν εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και αναλαμβάνουν ενέργειες που στοχεύουν να βελτιώσουν τη δημόσια πληροφόρηση των υδροβιότοπων και των οφελών γενικά και της Συνθήκης Ramsar ειδικότερα.
Οι υδροβιότοποι έχουν τεράστια σημασία για τον άνθρωπο, καθώς συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων και στην διεξαγωγή πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων. Δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση, εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων, μειώνουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες. Επίσης, φιλοξενούν αλιεύματα και άλλα έμβια, δίνουν πλούσια τροφή στην κτηνοτροφία, παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία και την πολιτιστική παράδοση των γύρω περιοχών.
Από το 1997 ως το 2007, η WWD έχει βοηθήσει και προβάλει τις εκθέσεις από περισσότερες από 95 χώρες .Οι δραστηριότητες τους στην WWD είναι όλων των μορφών, διαλέξεις και σεμινάρια, τους περιπάτους φύσης, τους διαγωνισμούς τέχνης των παιδιών, ημέρες καθαρισμού, τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές , ενημερωτικά στα ΜΜΕ.

Η Π.Ε. ΠΡΑΞΙΣ συμμετέχει με την υποστήριξη της ΕΚΤ-ΕΥΕ σtην γιορτή της ημέρας παρουσιάζοντας στο Δημοτικό Σχολείο της Κερκίνης την έναρξη ενός προγράμματος ευαισθητοποίησης της προστασίας της λίμνης με την παρουσίαση των στόχων που παρουσιάζει η WWD για αυτή την ημέρα .

Το θέμα του έτους είναι Healthy Wetlands, Healthy People *Υγιείς υδροβιότοποι, Υγιείς κοινωνίες*, κάνοντας έτσι σαφές την προσφορά αυτών των πλούσιων σε βιοποικιλότητα τόπων στην υγιή διαβίωση των ανθρώπων”.
Επίσης στο *Ροδον FM* στις 2-2-2008 στις 11π.μ θα παρουσιάσει σε ημίωρη εκπομπή το θέμα της ημέρας , με τους Zbyzsek Boguslawski από την Πολωνία ,την Elinor Wills από την Ουαλία ,και τον Andrius Kavaliaskas η οποίοι θα παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες στις χώρες τους που πραγματοποιούν στις λίμνες των χωρών τους.
Χορηγοί επικοινωνίας Rodon FM ,Παρατηρητής, TVS Life

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.