Ο ύμνος του άλλου

Είναι το θέμα της «Άνοιξης των Ποιητών 2008 » που πραγματοποιείται στη Γαλλία για 10η χρονιά και στην οποία συμμετέχει όλα αυτά χρόνια ο Όμιλος Σερρών για UNESCΟ σε συνεργασία με φορείς της πόλης μας.
Η επέτειος των 10 χρόνων αποτελεί σταθμό για το θεσμό αυτό, που ξεκίνησε σαν χάπενινγκ με πρωτοβουλία του Τζακ Λαγκ και καθιερώθηκε προοδευτικά ως διεθνές λογοτεχνικό ραντεβού
Φέτος η «Άνοιξη των Ποιητών» επικεντρώνεται στο θέμα «Ο ύμνος του άλλου – Σταυροδρόμια, διασταυρώσεις, επιμιξίες»,
Από τον στίχο της ποιήτριας Αντρέ Σεντίτ: «Εσύ, όποιος και να ‘σαι, είμαι πιο κοντά σου από έναν ξένο». Προηγούμενα θέματα της «Άνοιξης των Ποιητών» ήταν «η διεθνής ποίηση», η «ελπίδα», «αναφορά στη μνήμη της ποιητικής δημιουργίας», «το τραγούδι των πόλεων».
Σε όλη τη Γαλλία πραγματοποιούνται εκατοντάδες εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία, πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους, σχολεία, βιβλιοθήκες, καφενεία, σπίτια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, ταχυδρομεία, μετρό, νοσοκομεία, πάρκινγκ, φυλακές. Παράλληλα με τις ποιητικές βραδιές, οργανώνονται εκθέσεις, συναυλίες, θεάματα, συζητήσεις, ποιητικά καφενεία, παρεμβάσεις από «ποιητικές ταξιαρχίες» στα σχολεία, απονομή βραβείων, παρουσίαση νέων εκδόσεων.
Η «Άνοιξη των Ποιητών» καλεί τον καθένα να προσφέρει ένα ποίημα στο χώρο της εργασίας, σε δημόσιους χώρους, να το στείλει με το ταχυδρομείο ή μέσω Ιντερνετ.
– Γιατί επιλέγει το θέμα «Ο ύμνος του άλλου»;
Είναι επίκαιρο το θέμα και μπορεί να προβληματίσει τον καθένα .
Πώς αντιμετωπίζουμε τον “άλλο”; Πώς τον δεχόμαστε; Γιατί η βία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός είναι η αρρώστια της εποχής μας; Οι ποιητές έχουν να πουν κάτι. Εκφράζουν αλληλεγγύη, φροντίδα του άλλου, συναισθήματα για τον κόσμο και μπορούν να φωτίσουν τις σύγχρονες συνειδήσεις».
– Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της σύγχρονης τεχνολογίας πώς εκφράζονται οι αξίες της ποίησης;
«Η παγκοσμιοποίηση θα μπορούσε συμβολικά να μας ανοίξει στους άλλους, αλλά γίνεται το αντίθετο, κυριαρχείται από οικονομικά κριτήρια, περιφρονώντας τον ανθρώπινο παράγοντα. Αντίθετα, η ποίηση ονειρεύεται μια ανθρωπιστική παγκοσμιοποίηση που να δημιουργεί δεσμούς. Οι ποιητές αρνούνται τα σύνορα για να συναντήσουν και να προσεγγίσουν τον άλλο.

Ο Σύλλογος Ελληνο-Γαλλικής φιλίας Σερρών, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της ΔΕΠΚΑ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη ,το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, η Σχολική Βιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου ,η ΠΡΑΞΙΣ, με τους εθελοντές της ,Cecilia Halldin, Caroline Kowalskα και χορηγό επικοινωνίας το Rodon FM συμμετέχουν με προβολή της ανάλογης προβολής ελλήνων και ξένων ποιητών που αναφέρεται το έργο τους στο θέμα. http://www.printempsdespoetes.com/ και http://portal.unesco.org/education/en/ev.php-URL_ID=19742&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

posted by unescoserron

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.