Η «ΠΡΑΞΙΣ» με τους εθελοντες της στο “EURO 2008” στην Αυστρία


EVS 2008 (European Voluntary Service), δηλαδή Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία για νέους ή απλά η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου ως τώρα! 6 παιδιά(5 Σερραίοι και 1 Ροδίτης) μέσω της οργάνωσης PRAXIS που εδράζει στην πόλη μας και δραστηριοποιείται σε προγράμματα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχαμε ως εθελοντές στο Euro2008.

Ήμασταν στην Αυστρία για 40 μέρες κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 2008 με αποστολή μας να βοηθήσουμε τους φιλάθλους σε ό.τι χρειάζονταν.

Στο πρόγραμμα αυτό (όπου όλα τα έξοδα ήταν καλυμμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Youth in Action) συμμετείχαν συνολικά 81 νέοι από 14 χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία) όλοι με θέληση, ζωντάνια και γεμάτοι ενέργεια να βοηθήσουν και να συνεργαστούν ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι 61 εθελοντές δραστηριοποιήθηκαν στην όμορφη πόλη του Σάλτσμπουργκ και οι υπόλοιποι 20 αξιοποιήθηκαν στη Βιέννη. Όλοι βέβαια αφού είχαμε πάρει τις κατάλληλες πληροφορίες και μάθαμε το αντικείμενο μας και παρακολουθήσαμε τι ακριβώς σημαίνει εθελοντισμός σε πρόγραμμα μιας βδομάδας πριν αρχίσει επίσημα το Euro 2008 σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στις Αυστριακές Άλπεις (training). Από τους εθελοντές της PRAXIS οι 5 εργάστηκαν στο Σάλτσμπουργκ, ενώ μόνο 1 άτομο εργάστηκε στη Βιέννη. Συνολικά στο πρόγραμμα πήραν μέρος 14 Έλληνες και απαρτίζαμε το μεγαλύτερο γκρούπ.

Η μεγάλη εθελοντική οικογένεια του Σάλτσμπουργκ, γιατί έτσι νιώθαμε ο ένας τον άλλο μετά τον πρώτο καιρό, βοήθησε και συνεργάστηκε άψογα με τους ντόπιους Αυστριακούς εθελοντές για να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους φιλάθλους. Είτε μέσω του Fan Embassy (=Πρεσβεία των Φιλάθλων) όπου όσοι προσέρχονταν για πληροφορίες είχαν στη διάθεσή τους ποικίλα φυλλάδια, χάρτες της πόλης και πολλούς πρόσχαρους ανθρώπους-εθελοντές έτοιμους να δώσουν τη βοήθειά τους και στα ελληνικά. Πάντα υπήρχε κάποιος που μιλούσε ελληνικά στο Fan Embassy και οι φίλαθλοι το χαίρονταν πολύ αυτό!!! Στόχος ήταν όλοι οι φίλαθλοι να έχουν φυλλάδια και βοήθεια στη γλώσσα τους.

Μια άλλη μεγάλη ομάδα δούλευε εντός της Fan Zone (=Ζώνη των Φιλάθλων) όπου ήταν οι γιγαντοοθόνες και προσερχόταν ο κόσμος που δεν μπορούσε να πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τους αγώνες και να περάσει καλά έστω και εκτός γηπέδου. Και αυτή η ομάδα ήταν έτοιμα να προσφέρει τη βοήθεια της στους φιλάθλους σε όλες τις γλώσσες και φυσικά και στα ελληνικά.

Οι 20 εθελοντές της Βιέννης εργάστηκαν ως επί το πλείστον σε κέντρα για νέους όπου ήρθαν σε επαφή και συνέβαλαν στο να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους γκρούπ παιδιών και νέων από άλλες χώρες. Επίσης, κάποιοι εργάστηκαν και στο αντίστοιχο Fan Embassy της Βιέννης.

Το κλίμα στο Σάλτσμπουργκ όπου ήμασταν οι περισσότεροι ήταν εκπληκτικό!!!! Ειδικά τις μέρες των αγώνων της Ελλάδας, δηλαδή από τις 10 ως τις 18 Ιουνίου όλο το Σάλτσμπουργκ υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά Σουηδούς, Έλληνες, Ρώσους και Ισπανούς φιλάθλους που έδωσαν πραγματικά μια άλλη νότα στην όμορφη αλλά κάπως άχρωμη και άτονη πόλη της Αυστρίας. Πραγματικά το Σάλτσμπουργκ γέμισε από φιλάθλους!!!

Ειδικά οι Έλληνες που κατέφτασαν για να υποστηρίξουν την ομάδα μας με τη μοναδική τους ενέργεια και ενότητα ζωντάνεψαν τόσο τις μέρες όσο και τις νύχτες τους δρόμους του Σάλτσμπουργκ!!! Άνθρωποι ντυμένοι στα γαλανόλευκα παντού!!!

Το ευτυχές είναι ότι πολλοί από μας είχαμε την τύχη να βρεθούμε στους αγώνες της Εθνικής μας! Αν και τα αποτελέσματα των αγώνων της εθνικής μας, ήταν αποκαρδιωτικά, νομίζω πως η εμπειρία που αποκομίσαμε όλοι μας μέσα στο γήπεδο με τους Έλληνες ενωμένους να τραγουδάμε για την ομάδα μας ήταν μοναδική και άξιζε πολλά! “Ελλαδάρα είσαι τρέλλα μες το μυαλό…”

Πέντε μέρες μετά πίσω στην πόλη μας το μόνο που σκεφτόμαστε είναι αυτές οι 40 υπέροχες μέρες στην Αυστρία.

Είναι κοινό αίσθημα και των 81 ότι θα θέλαμε να μην τελειώσει ή τουλάχιστον ότι μας λείπει και ότι για πάντα θα μείνει μια γλυκιά ανάμνηση!

Παράλληλα με όλα αυτά εκπαιδευτήκαμε και μάθαμε για τις πολιτικές και τις προτεραιότητες τις ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλων των νέων , για την καταπολέμηση βίαιων και ρατσιστικών περιστατικών καθώς και στην προώθηση μιας πολυτομεακης προσέγγισης όσον αφορά την πρόληψη αντικοινωνικής συμπεριφοράς , με ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα κοινωνικό- εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά και την ενθάρρυνση της αξιοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε να συμβάλλει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και του ρατσισμού στο χώρο του αθλητισμου.

Μας λείπει γιατί για 1,5 μήνα είχε γίνει η ωραία και γλυκιά μας καθημερινότητα. Από τη μικρή μας λοιπόν αυτή εμπειρία σαν εθελόντρια θέλουμε να πούμε ότι συνιστούμε εμπειρίες εθελοντισμού ανεπιφύλακτα σε όλους τους νέους!

Κι εμείς, στην αρχή είχαμε αμφιβολίες και δισταγμούς, αφήσαμε πίσω είτε την εξεταστική μας στη σχολή, είτε τις δουλειές μας, αλλά πήγαμε και είναι κάτι που δε θα μετανιώσω ποτέ!

Σίγουρα δεν ήταν όλα ρόδινα για μας, μικροδυσκολίες πάντα υπάρχουν αλλά με θέληση και πείσμα όλα ξερνιούνται.

Γι` αυτό, λοιπόν, απευθυνόμαστε στους νέους της πόλης μας και τους παροτρύνουμε να εκμεταλλευθούν την οποιαδήποτε ευκαιρία τους παρουσιαστεί!

Αρπάξτε την γερά όταν παρουσιαστεί ή ακόμα καλύτερα κυνηγήστε την εσείς πρώτοι.

Γιατί ακόμα και αν είστε από τους τυχερούς και στη ζωή σας θα έχετε πολλές ευκαιρίες, ποτέ δε θα είναι ίδιες με αυτές που στο παρελθόν απορρίψατε!!!

Και όπως λέγαμε εκεί “carpe diem” που σημαίνει “άδραξε τη μέρα”, ζήσε την κάθε στιγμή ξεχωριστά και έντονα σα να `ταν η τελευταία!

Και φυσικά για αυτή τη συγκεκριμένη ευκαιρία που παρουσιάστηκε σε μας και εξελίχθηκε σε μια συγκλονιστική εμπειρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την οργάνωση των Σερρών PRAXIS και συγκεκριμένα την κ. Άννα Αλευρά και την κ. Καίτη Εμμανουηλιδου, για την ευκαιρία και την Akzente σε συνεργασία με την Grenzelos (η οργάνωση του Σάλτσμπουργκ και της Βιέννης, αντίστοιχα) που υλοποίησαν το όλο αυτό πρόγραμμα με μεγάλη συνέπεια και οργάνωση μετατρέποντας με τον ιδανικότερο τρόπο την ευκαιρία σε πραγματική εμπειρία.

Ευχαριστούμε πολύ!!!

Οι εθελοντές της «ΠΡΑΞΙΣ»

Γιώργος Αρχοντογιάννης

Τάνια Γεωργούλα

Γιώργος Καδής

Ευαγγελία Ονταμπασίδου

Στέργος Παπαστεργής

Άρης Τζιγιέρας

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.