«Διαχείριση των κινδύνων από καταστροφή στα βουνά»

Η Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει υποδείξει την
11 Δεκεμβρίου, από το 2003 και μετά, ως «Διεθνή ημέρα βουνών».
Τιμάται κάθε έτος με ένα διαφορετικό θέμα σχετικό με τη βιώσιμη ανάπτυξη των βουνών. Το θέμα για τη Διεθνή ημέρα του βουνού 2009 είναι «Διαχείριση των κινδύνων από καταστροφή στα βουνά». Τα βουνά βρίσκονται σήμερα σε επικίνδυνη θέση. Πολλές κοινότητες που ζουν στα βουνά κάτω από την απειλή των σεισμών, των ηφαιστειακών εκρήξεων, των χιονοστιβάδων, των καθιζήσεων εδάφους και των πλημμυρών. Πολλοί είναι οι παράγοντες που αναγκάζουν τους ανθρώπους για να ζήσουν σε αυτές τις τρωτές καταστάσεις: δεσμοί της συγγένειας στην κοινότητα, μια πολιτιστική διαφορετική έννοια του κινδύνου και τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, η ένδεια. Η φετινή διεθνής ημέρα βουνών στοχεύει να βελτιώσει την πληροφόρηση στο μεγάλο αριθμό των φυσικών κινδύνων στις περιοχές βουνών και την υψηλή ευπάθεια των κοινοτήτων των βουνών. Εφιστά την προσοχή στις βιώσιμες γεωργικές, πρακτικές λιβαδιού και δασονομίας ως στοιχεία κλειδί της μείωσης κινδύνου καθώς επίσης και της ανάγκης να αναπτυχθούν οι ολοκληρωμένες στρατηγικές και οι πολιτικές σε εθνικό επίπεδο.

Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO,η ΠΡΑΞΙΣ,το ΚΠΝ Σερρών η Οικολογική Κίνηση Σερρών , πραγματοποιούν ηλεκτρονική καμπάνια http://en.cop15.dk/greetings/view με στόχο την ευαισθητοποίηση για την Ημέρα των Βουνών 11 Δεκεμβρίου 2009, δηλ την προστασία του περιβάλλοντος στέλνοντας ο καθ ένας από εμάς , ένα μήνυμα στην Διάσκεψη της Κοπεγχάγης . Συμμετέχουν επίσης στην δημιουργία και παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του FAO, και στην δράση για την έναρξη της χειμερινής περιόδου στο Φορέα διαχείρισης του Λαλιά Tο πρόγραμμα είναι στην διάθεση των σχολείων για να τους σταλεί εάν ενδιαφερθούν να το εφαρμόσουν στις τάξεις τους.Υποστηρίχτηκε από την ευρωπαία εθελόντρια Angelica Arntz .

Η συμμετοχή των φορέων στον εορτασμό, τέθηκαν υπό την αιγίδα στις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας FAO στον οποίο ο Όμιλος Σερρών συμμετέχει ως partner στο Δίκτυο των Βουνών.

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.