Διεθνές Έτος Χημείας 2011. “Χημεία: η ζωή μας, το μέλλον μας.

Το Διεθνές Έτος Χημείας 2011 (IYC 2011) ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενική Συνέλευση της ,μετά από πρόταση της Αιθιοπίας.

Αποσκοπεί να τιμήσει την συνεισφορά της χημείας στην ευημερία της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με το θέμα του έτους “Χημεία: η ζωή μας, το μέλλον μας”,, θα τονισθεί ο ρόλος που η επιστήμη παίζει στους ποικίλους τομείς όπως η υγεία, τα τρόφιμα, το περιβάλλον,η ενέργεια . οι μεταφορές.

Το έτος ιδιαίτερα απευθύνεται σε νέους και μη ειδικούς, καλώντας τους να ενταχθούν σε μια ολόκληρη σειρά διαδραστικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο (www.chemistry2011.org/).
Το έτος 2011 σηματοδοτεί επίσης την εκατονταετηρίδα της απονομής του βραβείου Νόμπελ για τη χημεία στη Μαρία Sklodowska-Curie και της εγκατάστασης της , στο Παρίσι, της Διεθνούς Ένωσης της Χημείας και Εταιρειών, η οποία άλλαξε το όνομά της το 1919 με την Διεθνή Ένωση για Θεωρητική και Εφαρμοσμένης Χημεία (IUPAC)
Με έδρα τη Ζυρίχη (Ελβετία), η IUPAC ιδρύθηκε από τους χημικούς και από τα δύο πανεπιστήμια και τη βιομηχανία, με στόχο την ενθάρρυνση της διεθνούς συνεργασίας στη χημεία και ως μέσο για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ επιστημονικής έρευνας, των βιομηχανικών εφαρμογών και του δημόσιου τομέα.
Έτσι λόγω της IUPAC ,οι χημικοί όλου του κόσμου μοιράζονται την κοινή «γλώσσα», από την άποψη της ονοματολογίας, τα σύμβολα, την ορολογία, πρότυπο ατομικά βάρη κ.λπ.
Πενήντα τέσσερις ιδρυτικοί Εθνικοί Οργανισμοί και ΜΚΟ είναι μέλη.

Η UNESCO και η IUPAC, διοργανώνουν από κοινού το εορτασμό του IYC 2011,.
Mαζί με το Διεθνές Έτος Χημείας 2011 θα είναι οι επιστήμονες από (ΗΠΑ) Vanderlan da Silva Bolzani (Βραζιλία) Fatemeh Farjadian (Ιράν) Marko Viskić (Κροατία) Vicki Gardiner (Αυστραλία) Ole Nielsen John Jes Andersen
(Δανία) Jens Lubbadeh Rolf-Dieter Heuer (Γερμανία) Michal Meyer (Ισραήλ) Tayra Lanuza-Navarro (Ισπανία) Souleymane Cisse (Μάλι) Bhagwan Chandravanshi Singh Shimalis Admassie (Αιθιοπία) Anlong Xu (Κίνα) Gabrielle Lorne (Μαρτινίκα – Γαλλία) Sunil Μάνη Σιράζ Sidhva Somnath Das (Ινδία) Tebello Nyokong (Νότια Αφρική) Akira Suzuki Noriyuki Yoshida (Ιαπωνία) Philip W. Boyd (Νέα Ζηλανδία) οι ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ana Alejandra Apaseo Alaniz (Μεξικό) Kufre ite (Νιγηρία)

Οι συνεργαζόμενοι φορείς ,Όμιλος Σερρών για Unesco,η ΠΡΑΞΙΣ, Ο Όμιλος Δημοσιογράφων για UNESCO , ο Όμιλος Νέων για UNESCO, η Team for the world η SOFIA, θα διαθέσουν εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά της Α/Θμιας και Β/Θμιας εκπαίδευση που θα ήθελαν να τιμήσουν το έτος.
Στο χώρο του πολυκέντρου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα συμμετέχουν με την παρουσίαση του στην προγραμματισμένη τιμητική ημέρα για το έτος τιμώντας τον καλύτερο μαθητή και μαθήτρια του νομού στο μάθημα της Χημείας της τρίτης Λυκείου για το έτος 20010 -2011. Επίσης θα έχουμε συνεχή προβολή ευαισθητοποίησης όλο το έτος από το www.rodonfm.net

http://unesdoc.unesco.org/images/0019/001906/190645e.pdf#page=39

Από http://praxisgreece.blogspot.com/2011/02/2011.html

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.