«Νεολαία, ΜΜΕ και Δημοκρατία» στην “τυποσ” θεσσαλονικισ

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων, «Youth Media Democracy»,  υλοποιήθηκε με ξεχωριστή επιτυχία στη Γερμανία από 17-24 Ιουλίου 2011

Check the new here!! We are at Newspaper!!

Της ΑΘΗΝΑΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Σε ένα σημαντικό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με θέμα «Youth Media Democracy», που πραγματοποιήθηκε στο Peseckendorf της Γερμανίας την τρίτη εβδομάδα του περασμένου Ιουλίου, συμμετείχαν 45 νέοι άνθρωποι από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία και Τουρκία). Το πρόγραμμα διήρκεσε μία εβδομάδα, (17 έως 24 Ιουλίου 2011), και είχε ως στόχο να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο διαπολιτισμικής μάθησης, την ικανότητα να  εργάζονται σε πολυπολιτισμικές ομάδες, καθώς και ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό. Κυρίαρχος στόχος ωστόσο, ήταν η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων σε διάφορες δραστηριότητες και συζητήσεις πάνω σε σημαντικά θέματα σχετικά µε το μέλλον τους και το μέλλον της Ευρώπης και η κοινωνικοποίησή τους μέσω αυτού σε γλωσσικό και διαπολιτισμικό επίπεδο.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Γερμανία, οι νέοι εργάστηκαν πάνω σε τρία διαφορετικά θέματα, παρακολουθώντας διαφορετικά εργαστήρια ανάλογα με το θέμα που επέλεξαν με βάση τις ικανότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι, το πρώτο εργαστήριο είχε ως θέμα το Διαδίκτυο (Internet) και τρόπους προστασίας σ’ αυτό. Οι νέοι που συμμετείχαν στο εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα σχετικά με το Internet, να αποκτήσουν γνώσεις για το πώς μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα, ενώ μπόρεσαν να παρακολουθήσουν και σεμινάριο σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα το facebook που είναι τόσο διαδεδομένο ανάμεσα στους νέους.

Το δεύτερο εργαστήριο αφορούσε τη δημοκρατία. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων ο τρόπος λειτουργίας  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η θέση των νέων στην Ευρώπη, τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη κ.ά. Μέσα από συζητήσεις, διαλόγους, αλλά και παιχνίδια δόθηκε η δυνατότητα στους νέους να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους στην Ευρώπη και να διαπιστώσουν τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Το τρίτο εργαστήριο είχε ως θέμα τη φωτογραφία, το βίντεο και γενικά τον εμπλουτισμό ενός κειμένου με πολυμέσα. Από τους νέους που συμμετείχαν σ’ αυτό το εργαστήριο συγκεντρώθηκε ένα αξιόλογο υλικό από εικόνες και βίντεο που διακόσμησαν στο τέλος την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα. Μάλιστα, εκτός από την ιστοσελίδα, το πρώτο εργαστήριο δημιούργησε μια προσωπική ιστοσελίδα για τον καθένα από τους συμμετέχοντες χωριστά, που μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να παρουσιάσει πληροφορίες για τον εαυτό του, τις σπουδές του, τα ενδιαφέροντά του κτλ.

Εκτός από τα εργαστήρια, στο πρόγραμμα υπήρχε ευχέρεια χρόνου, ώστε να μπορέσουν οι νέοι να έρθουν πιο κοντά, να ανταλλάξουν τις απόψεις τους, να γίνουν φίλοι. Τα παιχνίδια, τα ομαδικά αθλήματα, οι πολυπολιτισμικές βραδιές που οργανώθηκαν με παραδοσιακή μουσική και φαγητό από την κάθε χώρα, έφεραν τις 7 χώρες πιο κοντά και έδωσαν ευκαιρίες στους νέους, να μάθουν ο ένας τον άλλο και να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τις όποιες διαφορές υπήρχαν. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα είναι οι δύο ημερήσιες εκδρομές που οργανώθηκαν στις γειτονικές πόλεις, του Magdeburg και του Βερολίνου. Στο Magdeburg οι νέοι επισκέφτηκαν το τοπικό μουσείο και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του οργανισμού Go Europe, όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις και τους στόχους του οργανισμού και συζήτησαν για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Οι νέοι περιηγήθηκαν στους χώρους όπου περπατά η Καγκελάριος Merkel και συζητούν όλοι οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου τα σημαντικά οικονομικά ζητήματα και όχι μόνο, θέματα που προκύπτουν στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Από τις εκδρομές αυτές, οι νέοι αποκόμισαν πολλές και σημαντικές εμπειρίες, εφοδιάστηκαν δε με πλήθος γνώσεων, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα τους φανούν χρήσιμες στην πορεία της ζωή τους.

Το πρόγραμμα «Youth Media Democracy», είχε κατά γενική ομολογία πλήρη επιτυχία. Όλοι εργάστηκαν με αφοσίωση, μεράκι και αποφασιστικότητα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν μόνο θετικά. Τα κύρια επιτεύγματα του προγράμματος ήταν να συνειδητοποιήσουν οι νέοι τους κινδύνους, αλλά και τα οφέλη των νέων τεχνολογιών, να αποκτήσουν δεξιότητες πάνω στα νέα μέσα και να κατανοήσουν γενικά, τις πολιτικές διαδικασίες και την πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Πολίτη, πιο ειδικά. Εκτός αυτού, οι νέοι …αναδιαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους, κοινωνικοποιήθηκαν, απέκτησαν νέες δεξιότητες ή ανακάλυψαν δεξιότητες που δεν γνώριζαν ότι διέθεταν και εξοπλίστηκαν με τα εφόδια του σεβασμού και της ανεκτικότητας απέναντι στο διαφορετικό. Να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα αποτελούνταν από τους Μαρία Αλεβιζάκη, Αναστάσιο Λίγδα, Ευθύμιο Μακαρά και Θέλμα-Λυδία Πολούα, με αρχηγό την υπογράφουσα.

Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι, από την πλευρά της Ελλάδας, το πρόγραμμα διεξήχθη από τον οργανισμό PRAXIS, υπό την αιγίδα της UNESCO. Ο PRAXIS είναι ένας μη κυβερνητικός και μη επικερδής οργανισμός με έδρα τις Σέρρες. Ιδρύθηκε το 1995 με στόχο να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους νέους της πόλης και να τους παρακινήσει να «εμπλακούν» σε πολιτιστικά θέματα. Κύρια αποστολή του οργανισμού είναι να παρέχει βοήθεια στους νέους να μοιράζονται τις απόψεις τους και να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες μαζί με άλλους νέους της Ευρώπης, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων.

…………………………..

Σημείωση: Η Αθηνά Σουλιώτη, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.