” Europen Music : Music without Borders”

Tο πρόγραμμα  Ανταλλαγές Νέων ” Europen Music : Music without Borders” έλαβε χώρα στην Βαρκελώνη στις 16-23 Σεπτεμβρίου 2012 . Διοργανώθηκε από την οργάνωση “Fundacio Catalunya Voluntaria” και συμμετείχαν πενταμελείς ομάδες/αντιπροσωπείες από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Σλοβενία. Η Ελλάδα συμμετείχαν νέοι εθελοντές από την ΜΚΟ “ΠΡΑΞΙΣ”.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες – νέοι εθελοντές και λάτρεις της μουσικής – συμμετείχαν σε μια πληθώρα βιωματικών και καλλιτεχνικών εργασιών, εκπαιδεύτηκαν στις βασικές αρχές της ” Community Music”,στα ψυχοθεραπευτικά οφέλη της τεχνικής “Vocal Toning”, σχεδίασαν και πραγματοποίησαν ένα lipdub video (http://www.youtube.com/watch?v=y_O0Fz0P1No ) καθώς επίσης και πραγματοποίησαν την τελευταία μέρα μουσικές εκδηλώσεις σε τρία πολυσύχναστα σημεία της πόλης El Masnou.

Ίσως το πιο βασικό σημείο του σεμιναρίου ήταν η παρουσίαση του project “Basketbeat” που πραγματοποιείται στην καταλανική κοινωνία από την Μκο “RiberMusica”. O κύριος εκπαιδευτής του σεμιναρίου ήταν κοινωνικός λειτουργός και ο μοναδικός εμπνευστής του project Basketbeat. Σκοπός του “Basketbeat” είναι τα άτομα που συμμετέχουν (νέοι από Αφρική, δεύτερης γενιάς μεταναστών) να δράσουν και να αφυπνίσουν την τοπική κοινωνία για συλλογική δράση, ανεκτικότητα, σεβασμό στα δικαιώματα κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, ενεργοποίηση του δυναμικού ατόμων που υφίστανται ρατσισμό και διακρίσεις, κοινωνικοπολιτική παρέμβαση για προβλήματα και δυσκολίες που μαστίζουν την εποχή μας καθώς επίσης παρέχει εναλλακτικές προοπτικές για δημιουργία μέσω της τέχνης.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Αθλητισμού της πόλης El Masnou και εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να εμπλακούμε in vivo σε απλές τεχνικές του basketbeat και να εξασκηθούμε στον τρόπο που μπορούσε ο καθένας από εμάς να συμβάλλει σε αυτό.

Σας παραθέτω σχετικό βίντεο για το project “Basketbeat”  http://vimeo.com/36265323 καθώς και την επίσημη ιστοσελίδα της ΜΚΟ “Ribermusica” στο facebook http://www.facebook.com/ribermusica?fref=ts.

Ο κάθε συμμετέχοντας είχε την ευκαιρία να σκεφτεί και να σχεδιάσει τρόπους για “Community Music” στην χώρα του και να παρουσιάσει την ιδέα του. Ακροθιγώς αναφέρω κάποιες από τις ιδέες : θεατρικές παραστάσεις με την ενεργό συμμετοχή φοιτητών και άτομα τρίτης ηλικίας, θεατρικές εκδηλώσεις με σκοπό την κινητοποίηση ατόμων χωρίς εργασία, μαθήματα χορού που θα έχουν πρόσβαση άτομα με αναπηρίες, χορωδίες με παιδιά που μένουν σε κέντρα παιδικής μέριμνας κτλ.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι συμμετέχοντες από την Ισπανία ήταν νέοι από Αφρική (Γκάνα, Καμερούν, Μαρόκο) που σπουδάζουν και εργάζονται εκεί τα τελευταία χρόνια. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να γνωρίσουμε στοιχεία του πολιτισμού τους κυρίως μέσα από την μουσική!

http://www.youtube.com/watch?v=y_O0Fz0P1No

Barcelona 16.-23.09.2012 – tittle:”European Music” org: ‘Voluntariat Catalunya Voluntària’

1.VASILIKI EIRINI -CHATZEA

2.  VASILIKI   KANELLOPOULOU

3. Christina KIDA

4. DIMITRIOS CHRYSIDIS

5. Christos Karistinos

Θα θέλαμε πολύ να ευχαριστήσουμε θερμά την Μκο ΠΡΑΞΙΣ που μας επέλεξε να συμμετέχουμε στο εν λόγω σεμινάριο.

Με εκτίμηση

Βασιλική Κανελλοπούλου (leader)

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.