Το ραδιόφωνο συνεχίζει να εξελίσσεται στην ψηφιακή εποχή

Η 13 Φεβ είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

ια ημέρα για να γιορτάσουμε το ραδιόφωνο ως μέσο επικοινωνίας

– Για τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών

– Για  να ενθαρρύνουμε τα  μεγάλα δίκτυα και το κοινοτικό ραδιόφωνο ,να προωθήσει την πρόσβαση σε πληροφορίες και την ελευθερία της έκφρασης μέσα από τα ερτζιανά κύματα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, τα νεολαιίστικα  ραδιοφωνικά προγράμματα έχουν κατακτήσει  όλο τον κόσμο με διάφορα σχήματα και μορφές. Από την Βολιβία στο Μπαγκλαντές, τη Νέα Υόρκη στο Νέο Δελχί, και να Κινσάσα Κουάλα Λουμπούρ, ραδιοφωνικοί σταθμοί βλέπουν τα οφέλη με την συμμετοχή της νεολαίας στα ερτζιανά. Με την τοποθέτηση των νέων στο κάθισμα του οδηγού, δημιουργούν ευκαιρίες για διάλογο έχοντας συνεχώς αυξανόμενο κοινό την νεολαία τους.

Οι νέοι έχουν πολλά να πουν, γιατί δεν έχουν ένα φόρουμ για να μιλήσουν  σχετικά με τις προκλήσεις τους, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, ή να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Ως καταναλωτές των μέσων ενημέρωσης, οι νεολαίοι αισθάνονται συχνά να παραμελούνται ή να διαστρεβλώνονται  από mainstream μέσα ενημέρωσης. Αισθάνονται ότι είναι αποκλεισμένοι από τη δημόσια συζήτηση για τα θέματα που τους αφορούν.

Το Ραδιόφωνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναστροφή αυτής της τάσης, βοηθώντας τους νέους να εκπροσωπήσουν τους εαυτούς τους και να μιλήσουν για θέματα που είναι σημαντικά γι ‘αυτούς.

Το ραδιόφωνο συνεχίζει να εξελίσσεται στην ψηφιακή εποχή, παραμένει το μέσο που φτάνει στο ευρύτερο κοινό σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το πολλαπλών χρήσεων μέσο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των νέων, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για θέματα που τους αφορούν.

Μπορεί να σώσει ζωές κατά τη διάρκεια φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών.

Παρέχει στους δημοσιογράφους μια πλατφόρμα για  να αναφέρουν γεγονότα και ν αφηγούνται τις ιστορίες τους.

Το Ραδιόφωνο ακούγετε σε πάνω από το 95% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει ξεπεράσει με 7 δισεκατομμύρια άτομα κάτω των 30 ετών, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό αυτού του αριθμού *. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στατιστικά στοιχεία, αξίζει τον κόπο για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να αρχίσουν  να προσφέρουν περισσότερες εκπομπές για τη νεολαία και από τη νεολαία.

Η UNESCO ενθαρρύνει όλες τις χώρες να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου με προγραμματισμό  δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τις περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς τηλεοπτικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα  σχολεία  και το κοινό.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αθλητές του ΣΑΣ το 2007 χρηματοδότησαν την δημιουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού στην στην φαβέλα της Kιμπέρας, στο Ναιρόμπι ( Mέχρι πριν από μερικά χρόνια, η κυβέρνηση της Κένυας δεν παραδεχόταν καν την ύπαρξη της γιγάντιας παραγκούπολης, η οποία στον χάρτη εμφανιζόταν ως κενή έκταση. )όπου εθελοντές νέοι διδάσκουν μαθήματα μέσω ραδιοφώνου. Εδόθη η πρώτη ειδική άδεια στην UNESCO από την κυβέρνηση της Κένιας.

Το μήνυμα είναι
Ας  γιορτάσουμε την ημέρα !

Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η  ΠΡΑΞΙΣ και τα σχολεία που είναι ενταγμένα στο Δίκτυο των σχολείων της UNESCO ASPnet

Συμμετέχoυν σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ,αναφέροντας τις δράσεις των σχολείων τους, τις μουσικές τους επιλογές την κατάσταση που βιώνουν σήμερα τις δραστηριότητες τους, στο εκπαιδευτικό τους έτος 2012-2013 που είναι επιλεγμένες για την ευαισθητοποίηση των 8 στόχων της χιλιετίας

Επίσης οι Νέοι της UNESCO στο  www.rodonfm.net στην εκπομπή ΣΕΡΡfing radio show των νέων στις 14.00 μμ -15.00 μμ θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους στον Πασχάλη Μαντζαρίδη  επιλέγοντας και μουσικά κομμάτια της αρεσκείας τους http://www.radijojo.de/WCN_neu/english/page/unten.php?pl=Weltprojekte&kontinent=Weltprojekte&punkt=weltprojekte

Η εκπομπή βγαίνει σ όλο τον κόσμο μέσα από το ιντερνετ και έχει καταχωρηθεί στην πλατφόρμα της UNESCO που δημιούργησε για την ημέρα https://worldradioday.crowdmap.com/

Ταυτόχρονα η εκπομπή τους θα παρουσιασθεί στην παγκόσμια πλατφόρμα όπου ραδιόφωνα από όλα τον κόσμο θα γιορτάσουν

http://www.wrd13.com/

Επισημάνουμε ραδιοφωνικά μαθητικά παραδείγματα http://www.radijojo.de/WCN_neu/english/page/unten.php?pl=Weltprojekte&kontinent=Weltprojekte&punkt=weltprojekte και http://blogs.sch.gr/esrblog/about/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5/

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.