Παρουσίαση της “Clean Thess!” Μια καινοτόμα και συλλογική δράση

Clean Thess logo1

 

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 παρουσιάζει

την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013, στις 20:00

στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου,

την ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Clean Thess.

    Σας καλούμε στην παρουσίαση της εφαρμογής αυτής.

 

 

 

Η Clean Thess!”  είναι μια καινοτόμα και συλλογική δράση για την Ελλάδα, ενώ παρόμοια έχει αναπτυχθεί με επιτυχία κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τον τίτλο “Love Clean London”.. Στόχος του Clean Thess!” είναι να ξεσηκώσει τους νέους ώστε να γίνει ο καθένας τους ένας τοπικός παρατηρητής και επόπτης της γειτονιάς του, αλλά και του Δήμου Θεσσαλονίκης ευρύτερα για θέματα που σχετίζονται καθημερινά προβλήματα (πχ. κατεστραμμένες υποδομές, συνθήματα σε δημόσιους χώρους), ατυχήματα (πχ. σπασμένοι σωλήνες νερού, δέντρα) και εκκρεμότητες υπηρεσιών (πχ.  παρατημένοι μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών).

Για όλα αυτά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνος στις περισσότερες των περιπτώσεων ή οφείλει να ενημερώσει άλλες αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να επιληφθούν. Η λειτουργία όμως των αρμόδιων υπηρεσιών δεν είναι πάντα αποτελεσματική και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν επιτείνει τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Αν όμως μπορούσε ο καθένας να αναφέρει τις δυσκολίες που συναντά καθημερινά στην αρμόδια υπηρεσία, το πιο πιθανό είναι ότι θα είχε άμεση ανταπόκριση με διευθέτηση ή δρομολόγηση της λύσης του προβλήματος.

Σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα θα προσπαθήσει να απαντήσει η δράσηClean Thess!”. Η δράση βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ πολιτών συγκεκριμένων εθελοντών (με ρόλο συντονιστικό ή διεκπεραιωτικό) και των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία ακολουθεί τα εξής βήματα: ο πολίτης εντοπίζει το πρόβλημα και με μια εφαρμογή στο έξυπνο κινητό (smartphone) του, στέλνει την πληροφορία  στο συντονιστή της δράσης. Αυτός αξιολογεί την πληροφορία και την αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Η υπηρεσία διορθώνει το πρόβλημα (αν είναι απλό άμεσα, αν δεν είναι τότε το δρομολογεί) και στέλνει αναφορά στο συντονιστή και αυτός με τη σειρά του στην ιστοσελίδα του “Clean Thess!”..

Η δράση Clean Thess!” περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:

ü ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων που θα κατηγοριοποιεί πιθανά προβλήματα της Θεσσαλονίκης αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης

ü δημιουργία εφαρμογής για συσκευές έξυπνων κινητών (smartphones) που θα διατίθεται δωρεάν στους χρήστες

ü εκπαίδευση χρηστών εφαρμογής (συγκεκριμένοι εθελοντές και δήμος Θεσσαλονίκης) μέσω ενός ημερήσιου σεμιναρίου κατάρτισης

ü συνέντευξη τύπου ώστε να παρουσιαστεί η εφαρμογή στους νέους της Θεσσαλονίκης

ü καμπάνια στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη διείσδυση της εφαρμογής στους νέους

Για να μπορέσει να έχει επιτυχία η δράση, η “Clean Thess!” θα συνεργαστεί στενά με το Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και με οργανώσεις του Thess δίκτυο και δίκτυα εθελοντών.

Η χρονική περίοδος που θα λάβει χώρα είναι η έναρξη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης- Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, περίοδος που δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Για το λόγο αυτό η δράση αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες νέους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

 Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία της ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ.

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.