Από την συμμέτοχη μου σε πρόγραμμα κατάρτισης στην ESTHONIA , Tartu, -Απρίλιος 2016 “Change places, change lives”

Από την συμμέτοχη μου σε πρόγραμμα κατάρτισης στην ESTHONIA ,
Tartu, -Απρίλιος 2016
“Change places, change lives”

Είμαι η Τρουμπούκη Λένα μία από τις 2 συμμετέχουσες στο επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Εσθονία που έλαβε χώρα 12-19 Απριλίου αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.
Στη μέση ενός καταπράσινου χωριού της νότιας Εσθονίας, Taevaskoja, μαζευτήκαμε 27 συμμετέχοντες από 12 χώρες και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας πάνω στο θέμα αποκτώντας παράλληλα καινούριες γνώσεις μέσω της μη τυπικής μάθησης. Μάθαμε δηλαδή για την κατάσταση της κάθε χώρας μέσα από συζητήσεις και παρουσιάσεις των ατόμων, κατανοήσαμε έννοιες που σχετίζονται με μετανάστες και πρόσφυγες με κυριότερη τη φράση: “Δεν υπάρχει παράνομος μετανάστης, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί κανένας άνθρωπος παράνομος από τη φύση του” (Illegal immigration does not exist, only irregular immigrants!”). Επίσης αυτό με βοήθησε πολύ είναι όταν μέσα από τα βιωματικά παιχνίδια που κάναμε ένιωσα σαν να είμαι στη θέση των ανθρώπων αυτών με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οπότε μπορώ πλέον να σκέφτομαι από άλλη οπτική όταν έχω να αντιμετωπίσω κάποιο θέμα που αφορά μετανάστες και πρόσφυγες.
Επιπλέον μέσα απο τη συνεργασία όλων δημιουργήσαμε ένα διαδραστικό παιχνίδι για νέους ώστε να έρθουν σε επαφή με το μεταναστευτικό ζήτημα και να δοθεί το ερέθισμα να σκεφτούν διαφορετικά χωρίς στερεότυπα και το κάναμε πράξη σε ένα σχολείο στην πόλη Tartu της Εσθονίας.
Φυσικά όπως σε όλα τα προγράμματα erasmus+ μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τις ποικίλες κουλτούρες των συμμετεχόντων με αποκορύφωμα την international βραδιά όπου δοκιμάσαμε φαγητά, γλυκά και ποτά από όλες τις χώρες και χορέψαμε όλοι μαζί παραδοσιακά τραγούδια.
Τέλος είδαμε τις ομορφιές της Εσθονίας μέσα από την ελεύθερη μέρα που είχαμε (μαγική εμπειρία όταν δοκιμάσαμε kick bike στα καταπράσινα δάση της περιοχής!).
Ευχαριστώ την Praxis Greece για την ευκαιρία αυτή να εμπλουτίσω τις γνώσεις και εμπειρίες μου, περάσαμε μια μαγική εβδομάδα γνωρίζοντας νέα δραστήρια άτομα! Είναι πολύ όμορφο για κάθε νέο να συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα κινητικότητας διευρύνοντας τους ορίζοντες δίνοντας νέα ερεθίσματα και δεξιότητες!

Ελένη Τρουμπούκη

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.