FRANCE, Ouistreham-Normandy 19-28/8/2016, YOUTH EXCHANGE: LET’S TALK ABOUT CLIMAT CHANGE

d1   d2  d3

d4Tζωρτζίνα Μπάτη

Ένα ακόμη πρόγραμμα νεανικών ανταλλαγών, έδωσε την ευκαιρία σε νέους από 4 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) να συναντηθούν και να μοιραστούν την εμπειρία αυτή στην όμορφη πόλη του Ouistreham  στη Γαλλία. Το πρόγραμμα με τίτλο: « ClimateChanges » διήρκησε δέκα μέρες από 19 έως 29 Αυγούστου και είχε ως στόχο την δικτύωση και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών οργανώσεων σχετικά με την περιβαλλοντική συνείδηση.
Η διαμονή και οι δραστηριότητες έλαβαν χώρα στο ‘Ouistreham
Camp’, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και πολύ κοντά στο λιμάνι.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίχθηκε στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.Σε αυτό το πλαίσιο καλλιεργήσαμε την προσωπική μας αυτονομία,την ανάληψη ευθυνών και ρόλων σε διάφορες αρμοδιότητες και ποικίλες εργασίες όπως η προετοιμασία και παρασκευη του φαγητού(αγορά , μαγείρεμα, καθάρισμα) ,η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (κουζίνα, μπάνιο, , τουαλέτα) και η γενικότερη διατήρηση της τάξης μέσω της τήρησης των κανόνων που εμείς οι ίδιοι θέσαμε.Με αυτό το τρόπο  μάθαμε τα απαραίτητα για την αυτοσυντήρηση μας ως άτομα σε μια κοινωνική ομάδα,στοιχείο ουσιαστικό για την εύρυθμη λειτουργία της.
Σε οτι  αφορά στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν,χωριζόμασταν σε διαπολιτισμικές ομάδες στις οποίες τα άτομα εναλλάσονταν καθημερινά.Κάθε ομάδα  αναλάμβανε την παρουσίαση ενός εργαστηρίου (
workshop) ποικίλων θεμάτων που σχετίζονταν με το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλάγες.
Σχετικά με το ρόλο μου ως
leader της ελληνικής αποστολής είχα την γενική ευθύνη της ομάδας μου και την πειθαρχία της. Σε συνεργασία με τους άλλους leaders,αρχικά προβάλλαμε μια σειρά γνωμικών και φράσεων, που είχαν περιβαλλοντικό μήνυμα.Στη συνεχεια αναθέσαμε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες να αποτυπώσουν και αυτοί με τη σειρά τους το δικό τους μήνυμα, αναπτύσσοντας έτσι τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες.Τέλος, παραθέσαμε κάποια από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η μόλυνση του νερού και του αέρα, η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών κ.ά. και ζητήσαμε από τους νέους συμμετέχοντες να προτείνουν πιθανές λύσεις.
Φυσικά, δεν έλειψαν και οι αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και στη θάλασσα όπως ποδόσφαιρο,κανό,ιστιοσανίδα,κολύμπι με την καθοδήγησή πάντα ενός έμπειρου οδηγού. Ακόμη,κάθε πρωινό και πριν την έναρξη των δραστηριοτήτων διεξάγονταν ”
energizers”, δηλαδή παιχνίδια με σκοπό την καλύτερη αλληλογνωριμία μας (icebreaking activities). Επιπλέον,υπήρχαν international evenings όπου κάθε χώρα αναλάμβανε την παρουσίαση της με εθνικά εδέσματα,χορούς και μικρά θεατρικά.
Τέλος, εξορμήσαμε στο
Mont SaintMichel,γνωρίσαμε την όμορφη και ιστορική πόλη του Caen,επισκεφθήκαμε το τοπικό μουσείο  καθώς υπήρχε αρκετός ελεύθερος χρόνος. Συνοψίζοντας κάναμε καινούργιες φιλίες, αποκτήσαμε γνώσεις και ευαισθητοποιηθήκαμε πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, διασκεδάσαμε και γνωρίσαμε διαφορετικές κουλτούρες. Σίγουρα ήταν μια διαπολιτισμική εμπειρία που θα θέλαμε να την ξαναζήσουμε!

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συντέλεσαν στην διοργάνωση αυτής της δράσης-εμπειρίας και κυρίως τον οργανισμό PRAXIS που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μια δράση ξεχωριστή όπως αυτή του Youth Exchange.

Τζωρτζίνα Μπατη

Peport Elia Teneketzi

Το προγραμμα που συμμετείχα στην Νορμανδία μου προσέφερε πολλα ωφελη. Αρχικά, με βοηθησε στο να βελτιώσω τα γαλλικα και τα αγγλικα μου αφου ήρθα σε επαφη με ανθρωπους που δεν μιλανε την ελληνικη γλωσσα. Επιπλεον, εμαθα την κουλτούρα και των τροπο ζωης ανθρώπων αλλων εθνικοτητων. Επιπρόσθετα, μου έδωσε την δυνατότητα να συνεργαστώ με πολλα ατομα για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος και την ομαλή μας συμβίωση. Ολοκληρώνοντας θα ηθελα να προσθέσω οτι, ειναι πολυ σημαντικο οι νέοι να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα γιατι εχουν πολλα να κερδίσουν και να μαθουν απο αυτα για την μελλοντική τους ζωη.

Elia Teneketzi

Report Kosta Somoglou

Για μένα αυτό το πρόγραμμα ήταν μια πολύ ξεχωριστή και πρωτόγνωρη εμπειρία. Χάρη σε συτο, κατάφερα να γνωρίσω παιδιά απο διαφορετικές χώρες,να συνεργαστώ μαζί τους,και να μάθω πολλά σπουδαία πράγματα για την κουλτουρα τους .Συνεχίζοντας, μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω και να προβληματιστώ για το θέμα της κλιματικής αλλαγης, ένα επίκαιρο πρόβλημα που αφορά όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη .Τέλος θα ήθελα να ξανασυμμετάσχω σε τέτοιου είδους προγράμματα-Δράσεις,γιατί με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε ενεργοί πολίτες.

Kostas Simoglou

REPORT Katos Kostas

Ένα ακόμα πρόγραμμα νεανικών ανταλλαγών έλαβε χώρα και έδωσε την ευκαιρία σε νέα παιδιά να αποκτήσουν νέες εμπειρίες αλλά κυρίως να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Το πρόγραμμα, λοιπόν, με τίτλο : « climate changes»  έλαβε χώρα στην πόλη του ouistreham στη Γαλλία, διήρκησε 10 μέρες και μας έδωσε την δυνατότητα να αποκομίσουμε μια ποικιλία εμπειριών.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος διεξαγόταν στο ¨Οuistreham camp” το οποίο βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και κοντά στο λιμάνι. Σκοπός του προγράμματος ήταν να καλλιεργηθεί η οικολογική συνείδηση των νέων αλλά και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα συνεχώς αυξανόμενα οικολογικά προβλήματα με τα οποία έρχεται καθημερνά αντιμέτωπη η ανθρωπότητα. Μέσω ,λοιπόν, διαφόρων δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες μέσα σε κλίμα ευγενούς άμιλλας και συλλογικής προσπάθειας αναζητούσαν τις αιτίες αλλά και λύσεις κυρίως της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός, όμως, από την εκπαιδευτική σημασία του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν και άλλες γειτονικές πόλεις όπως το Saint Michael και το Caen, διευρύνοντας έτσι τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες είχαν και την δυνατότητα να συμμετέχουν και σε διάφορες αθλητικές δραστηριότης όπως το ποδόσφαιρο, το πινκ πονκ, η ιστιοσανίδα κτλ., με απώτερο σκοπό φυσικά την σωματική ευρωστία των νέων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους βοήθησαν ώστε να λάβει και χώρα αυτό το πρόγραμμα και κυρίως τον οργανισμόPRAXIS που μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μια τόσο ενδιαφέρουσα εμπειρία όπως αυτή του Youth Exchange.

Katos Kostas

Report Konstantina Stefou

Αυτό το πρόγραμμα για μένα ήταν μια θαυμάσια εμπειρία. Πέρασα υπέροχα και απέκτησα πολλές αναμνήσεις. Κατάφερα κι έκανα φιλίες με παιδιά από διαφορετικές χώρες και αυτό με βοήθησε να καταλάβω πως στην τελική δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί και πως η γλώσσα, που παρ όλο που έχουμε ως κοινή τ αγγλικά το επίπεδο διέφερε, δεν στάθηκε εμπόδιο στο να αναπτυχθεί μια όμορφη φιλιά, να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία. Πέρα από τις φιλίες, τις πλάκες και τα πάρτι που γινόταν τα βράδια υπήρχε και το άλλο κομμάτι του να κάνουμε διάφορες εργασίες πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Όταν δουλεύαμε πάνω σ αυτό ανταλλαζαμε απόψεις, προτείναμε ιδέες και μάθαμε πως να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάζουμε απόψεις και να συνδυάζουμε ιδέες. Γενικά με λίγα λόγια ήταν μια υπέροχη εμπειρία που μου πρόσφερε κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητα μου και θα ξανά συμμετάσχω σίγουρα στο μέλλον!

Το προτείνω σε όλα τα άτομα που ψάχνουν για μια διαφορετική εμπειρία και θέλουν να γνωρίσουν κόσμο και να κάνουν φιλίες. Γενικά το προτείνω σε όλους γιατί τον καθένα θα τον επωφελήσει με διαφορετικό τρόπο, θα μάθει πως όλοι είμαστε το ίδιο και πως πρέπει να ζούμε όλοι λίγο πιο ενωμένοι!

Konstantina Stefou

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.