“Humanity has no Border” in Slovakia

“Humanity has no Border”

Training Course

Bojnice, Slovakia

Erasmus + exp 1st pic

Όταν κάποιος αναφέρεται στο Erasmus, συνήθως εννοεί το συνηθισμένο, το γνωστό, αυτό που πάμε με το πανεπιστήμιο για κάποιους μήνες στο εξωτερικό, σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο, για να σπουδάσουμε. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το Erasmus+ δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με πανεπιστήμια και φοιτητές. Έχοντας ήδη συμμετάσχει ως φοιτήτρια σε Erasmus+ (6μηνο πρόγραμμα) μέσω του πανεπιστημίου μου, αναζητούσα διαρκώς τρόπους να ξαναζήσω την φανταστική εμπειρία που είχα αποκτήσει τότε, μέχρι που ανακάλυψα και εγώ αυτά τα εβδομαδιαία προγράμματα youth exchange. Έτσι, τέλη Αυγούστου βρέθηκα στην Σλοβακία, σε μια καταπράσινο περιβάλλον στην περιοχή Bojnice, παρέα με άλλα τριάντα περίπου άτομα από διαφορετικές χώρες. Το θέμα του training course ήταν “Humanity has no borders”, ένα θέμα που μαστίζει την κοινωνία και είναι επίσης στα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια πλέον.

2nd pic

Από την πρώτη κι’ όλας μέρα φάνηκε ότι επρόκειτο για μια συναρπαστική εμπειρία που  θα με ωφελούσε πολλαπλά. Τα πρωινά μας ήταν γεμάτα με διασκεδαστικές δραστηριότητες  σχετικές με το θέμα του training course, στις οποίες καλούμασταν να συνεργαστούμε μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε απόψεις, να επιχειρηματολογούμε, να διαφωνούμε και να επεξεργαζόμαστε ιδέες για το κοινό συμφέρον. Όλα αυτά μας χάρισαν απίστευτες στιγμές γέλιου, αναπτύξαμε το αίσθημα του «ανήκειν», δημιουργήσαμε σχέσεις και μοιραστήκαμε αξέχαστες στιγμές. Τα απογεύματά μας τα περνούσαμε κάνοντας βόλτες στην πόλη, παίζοντας παιχνίδια και γνωρίζοντας την κουλτούρα των υπόλοιπων λαών. Οι βραδιές κουλτούρας ήταν τα party που όλοι περιμέναμε για να δοκιμάσουμε φαγητά, να χορέψουμε τους παραδοσιακούς χορούς και να διευρύνουμε τις  γνώσεις μας για τις χώρες του πλανήτη μας. Ωστόσο, το βασικότερο όλων σχετικά με τις  βραδιές κουλτούρας είναι ότι μαθαίνεις να κατανοείς και να καταλαβαίνεις τον τρόπο σκέψης ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς, πράγμα που βοηθάει στην επικοινωνία και στην  κοινωνική μόρφωση.

3rd pic

Συνοψίζοντας, αν πράγματι κάποιος επιθυμεί να ζήσει μια εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη σε όλη του τη ζωή, δεν πρέπει να διαστάσει να υποβάλει αίτηση για Erasmus. Το πρόγραμμα προσφέρει αμέτρητα
οφέλη και αναμφίβολα επιστρέφεις άλλος άνθρωπος. Θα κάνεις νέες φιλίες, θα γνωρίσεις διαφορετικούς πολιτισμούς, θα γίνεις πιο ανοιχτός στις πολιτισμικές διαφορές, θα εξερευνήσεις τα όρια σου, θα μάθεις τη γλώσσα της χώρας υποδοχής και, τέλος, θα ενισχύσεις το βιογραφικό
σου. Η συνολική προσωπική εμπειρία που έζησα και τα οφέλη που αποκόμισα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, ώστε να προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τη συμμετοχή στα προγράμματα Erasmus. Δεν είναι τυχαίο που όποιον και να ρωτήσετε το ίδιο θα σας πει!!

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.