Φως στην Φυση

Φως στη Φύση
Από το ηλιοβασιλέματα στο ουράνιο τόξο, από τα μπλε και τα πράσινα του ωκεανού στην αξιοσημείωτη ποικιλία των χρωμάτων των φυτών και των ζώων, τις πρώτες εμπειρίες μας από το φως και το χρώμα είναι μέσα σ αυτό που βλέπουμε στον φυσικό κόσμο. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιέχει τους πόρους και τις συνδέσεις με τις εικόνες, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε και μόνοι σας το υπέροχο φάσμα του φωτός και του χρώματος στο φυσικό κόσμο και να κατανοήσουν την επιστήμη πίσω από αυτό.

Ουράνιο τόξο. Ένα ουράνιο τόξο είναι ένα πανέμορφο φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται όταν οι σταγόνες του νερού της βροχής συναντούν το φως του ήλιου. Η πολύχρωμη αψίδα παράγεται με μια θεμελιώδης διαδικασία που ονομάζεται διάθλαση, ή το «κάμψη» του φωτός. Στην οπτική, διάθλαση είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά όταν τα κύματα ταξιδεύουν από ένα μέσο με ένα δεδομένο δείκτη διάθλασης σε ένα μέσο με ένα άλλο σε μία λοξή γωνία.
Ηλιοβασιλέματα. Ίσως μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες οθόνες οπτικής απεικόνισης του φωτός στη φύση, το ηλιοβασίλεμα είναι επίσης ένα αποτέλεσμα της διάθλασης. Στην αστρονομία, το ηλιοβασίλεμα είναι το σημείο, όταν το πίσω άκρο της σφαίρας του Ήλιου εξαφανίζεται κάτω από τον ορίζοντα. Η λαμπρή σειρά των χρωμάτων που εμφανίζονται στον ουρανό κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος δημιουργούνται από διάσπαρτες αιωρούμενα σωματίδια που διέρχονται μέσα από τις ακτίνες του ήλιου λευκό ταξιδεύουν μέσα από την ατμόσφαιρα. Επειδή το βράδυ αέρας περιέχει περισσότερα σωματίδια από τον αέρα το πρωί, ηλιοβασιλέματα είναι συνήθως πιο αστραφτερά χρωματισμένο από την ανατολή.

Φωτοσύνθεση. Η διαδικασία που μετατρέπει την ενέργεια του ηλιακού φωτός σε χημική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα πράσινα φυτά και άλλους οργανισμούς ονομάζεται φωτοσύνθεση. Παρόλο που γίνεται με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικά είδη, η διαδικασία ξεκινά πάντοτε όταν η ενέργεια από το φως απορροφάται από πρωτεΐνες που ονομάζονται κέντρα αντιδράσεως που περιέχουν πράσινες χρωστικές ουσίες χλωροφύλλη. Μια φαινομενικά απλή διαδικασία, φωτοσύνθεση είναι πραγματικά αρκετά πολύπλοκη και είναι η βάση με την οποία θα αυξηθεί το σύνολο των τροφίμων μας και να παράγει σημαντικούς πόρους, όπως τα ορυκτά καύσιμα.

Βόρειο σέλας. Επίσης γνωστό ως Aurora Borealis, το Βόρειο Σέλας είναι ένα φυσικό φωτισμό της οθόνης που εμφανίζεται στον ουρανό στην Αρκτική (βορειότερο) περιοχή στη Γη. Στην πραγματικότητα, auroras να δει σε όλο τον κόσμο, αλλά συμβαίνουν πιο συχνά σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Προκαλείται από τη σύγκρουση του ηλιακού ανέμου και μαγνητοσφαιρικές φορτισμένων σωματιδίων με την ατμόσφαιρα υψηλής υψόμετρο, τα περισσότεροι Β. σέλη συμβαίνουν σε μια ζώνη γνωστή ως η πολική ζώνη του.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών με την συνεργασία του Ομίλου Σερρών για UNESCO ,την ΠΡΑΞΙΣ, την ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ, υποδέχονται το καινούργιο χρόνο με τον εορτασμό του* Διεθνούς ¨έτους Φωτός 2015 πραγματοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΦΩΣ και ΦΥΣΗ

Έναρξη προγράμματος 7-1-15 έως 30-1-15
Είσοδος ελεύθερη
Το πρόγραμμα υποστηρίζουν οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές Eranyak Oganova, ,Maria Kalasni, Pauline Bussi, με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου.
Χορηγοί επικοινωνίας,
Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr
www.aposerres.gr, www.rodonfm.net www.e-simerini.com,www.allanea.gr.

Με την αιγίδα της
natcom_hellenic_gr

· και της Δεκαετίας της Ερημοποίησης
logo Erimop.png 2

· H δράση εντάσσεται στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020
logo Biodiv

Website developed by

Felix Neo Rieder

 

Copyright 2021 PRAXISGREECE © All Rights Reserved